Rusové skutečně ovlivňovali americké prezidentské volby. CNN přinesla svědectví zpravodajců

23.04.2017 7:56

FBI tvrdí, že se Rusové skutečně pokusili ovlivnit americké prezidentské volby, a to nejen s pomocí hackerů. Podle amerických agentů to Rusové zkoušeli i přes Cartera Page, Trumpova bývalého poradce. Informuje o tom americká zpravodajská stanice CNN. Page tyto informace důrazně odmítá.

Rusové skutečně ovlivňovali americké prezidentské volby. CNN přinesla svědectví zpravodajců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

FBI a CIA zjistily, že Carter Page se scházel s Rusy, kteří spolupracovali s tamními tajnými službami, takže se dá předpokládat, že informace, které Page sdělil, se dostaly až do nejvyšších pater ruské politiky. Právě Pageovy schůzky se spolupracovníky ruských tajných služeb vzbudily pozornost FBI a CIA. Page si ale ani nemusel být vědom, že předává informace ruským tajným službám, tvrdí američtí agenti.

Celou zprávu v angličtině najdete zde

V červenci 2016 Page pronesl projev na jedné z ruských univerzit, kde ostře kritizoval americkou politiku vůči Rusku. Nepopírá také, že se setkal s celou řadou Rusů, a jistě je možné, že někteří z nich předávali informace do nejvyšších pater ruské politiky, ale Page odmítá, že by něco takového dělal vědomě za celých 26 let, co je v kontaktu s lidmi z Ruska.

„Nikdy jsem nebyl o nic požádán, nikdo na mě nevyzvídal žádné informace, nic z toho, co byste chtěli slyšet tady na CNN,“ bránil se Page. „Nic z toho, o čem jsem mluvil s ruskými představiteli, nepřekračovalo rámec veřejně dostupných informací,“ dodal.

Trump označil Page za svého poradce pro zahraniční politiku v roce 2016 v rozhovoru pro deník Washington Post, přičemž podle CNN Trump odhaloval své poradce poměrně neochotně.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…