Rusové učí ukrajinské děti nenávidět Ukrajinu, uvádí Svobodná Evropa

11.07.2022 12:32

Server Rádio Svobodné Evropy / Rádio Svoboda popsal, co se děje na jihu Ukrajiny. Jak ruské okupační síly nutí a často přinutí posílat své děti do nově zřízených proruských škol, kde se povinně učí Ukrajinu nenávidět.

Rusové učí ukrajinské děti nenávidět Ukrajinu, uvádí Svobodná Evropa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hromadný zpěv lidové písně Oj na louce červená kalina u příležitosti oslav Dne Ústavy Ukrajiny. Následoval i zpěv ukrajinské hymny

Ukrajinci žijící na ukrajinském jihu okupovaném ruskými agresory předali Svobodné Evropě informace, jak se vlastně pod okupační správou agresorů žije. Rusové si prý v podstatě berou ukrajinské děti jako rukojmí a nutí rodiče, aby své ratolesti posílali do nově zřízených proruských škol. A když se odváží vzdorovat, hrozí jim okupanti, že jim děti zkrátka seberou.

„Místní nechtějí posílat své děti do těchto škol, ale mají strach,“ řekl Serhij Šiškovskyj, učitel dějepisu v Chersonské oblasti. „Lidé se bojí, že ztratí své děti, a nevědí, jak na tyto (ruské) požadavky reagovat.“

„Ve městě Enerhodar (v severozápadní části Ruskem kontrolovaného regionu) byl rozhodně vyvíjen tlak na rodiče a děti ohledně dodržování (ruských) zákonů pro nadcházející akademický rok,“ řekl jeden z učitelů v Enerhodaru, který si nepřál být jmenován ze strachu, co by mu Rusové provedli, kdyby zjistili, že popsal světu praktiky okupantů.

Stejný učitel řekl, že okupační úřady nabírají učitele a další personál pro školy, které zřizují.

„Hledají personál, ale okupační úřady se potýkají s nedostatkem spolupráce ze strany našich učitelů,“ řekl. „Na to můžeme být hrdí. V současnosti mají nedostatek učitelů. Bylo mi řečeno, že volali učitelům a dokonce navštěvovali jejich domovy,“ dodal.

Okupanti podle všeho počítají s tím, že budou jih i východ Ukrajiny okupovat dlouhodobě.

Koncem června vojenské okupační úřady v Chersonské oblasti oznámily, že připravují „referendum“ o připojení k Rusku.

4. července Moskva jmenovala okupační „vládu“ pro Ruskem kontrolované části Chersonské oblasti a jmenovala Michaila Rodikova, městského úředníka z moskevské oblasti, „ministrem školství a vědy“.

Rodikov vedl de facto vzdělávací oddělení vlády v krymském městě Sevastopol po ruské anexi regionu. Podle ukrajinské investigativní novinářky Valentyny Samar byl Rodikov během svého působení v Sevastopolu v letech 2015-18 zapleten do několika skandálů, po jednom z nich byl nucen rezignovat a vrátit se do Ruska.

„Je to zvláštní jmenování, zvláště když uvážíme, že Rodikovovi je 64 let a měl by brzy odejít," řekla Samar. „Ale myslím, že v něm ještě zbyl nějaký střelný prach, takže přijíždí do Chersonu zavést systém ruského vzdělávání."

Maksym Borodin, prokyjevský člen městské rady Mariupol, řekl RFE/RL, že ruský vzdělávací program byl prosycen „lekcemi propagandy“.

„Přímo učí děti nenávidět Ukrajinu,“ řekl Borodin. „V takzvaných lekcích ‚historie‘ říkají, že Ukrajina je viníkem zahájení současné války a popírají, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu a Mariupol a že vytvořilo všechnu tu hrůzu,“ dodal.

V obecné rovině je podle obyvatel jihu Ukrajiny problém v tom, že od rána do večera poslouchají z médií jen ruskou válečnou propagandu a nemají přístup k alternativním informacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…