Rusové vydrží mnohem víc než Evropané, varoval exministr Svoboda

08.06.2015 22:30

Hosty pondělních Událostí, komentářů České televize byli exministři zahraničí České republiky Jan Kavan (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Rozebírali především současné spory mezi sedmičkou vlivných států světa (G7) a Ruskem. Přeli se o efektivnost protiruských sankcí, popsali, co dál s dohodami z Minsku, a nabídli i určitý vhled do mysli ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusové vydrží mnohem víc než Evropané, varoval exministr Svoboda
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Exministr zahraničí Cyril Svoboda

Podle Svobody není správné, že se jedná o Rusku bez Ruska. Ale pokud už se to děje, můžeme to číst asi takto. „Obě dvě strany říkají, že minský proces je jediná možná cesta, a upozorňují, že ani jeden z partnerů nesmí couvnout,“ poznamenal k tomu lidovecký exministr. Kavan mu dal za pravdu, ale dodal i ono pověstné B. „Varování vůči Rusku zní nepřesvědčivě... Naplňuje se jen to, co řada z nás říkala už loni na jaře, že totiž sankce nikam nepovedou,“ podotkl Kavan.

V Rusku posilují Putin, armáda i autoritářské tendence

Podle jeho slov navíc uskupení G7 nepředstavuje většinu světa. A když už na to přistoupíme, je podle Kavana nesmysl si myslet, že všechna odpovědnost leží jen na Rusku. „Proto závěr G7, který se obrací čistě na Moskvu a říká, vy jste zodpovědní za naplnění Minsku, je holý nesmysl,“ zdůrazňoval Kavan. Zaprvé Moskva neovládá rebely a zadruhé úkoly v minském procesu má i Kyjev.

Podle Svobody se ukázalo spíše to, že sankce měly a mají význam, teď je ale třeba, aby se přikročilo k plnění dohod z Minsku, jenže nejen jich. Jedna či druhá strana by k dohodám z Minsku měla přidat ještě něco navíc. „Jakýsi Minsk plus,“ poznamenal Svoboda. Všichni aktéři musí něco přidat, a to už jen proto, jak zdevastovanou zemí Ukrajina je.

Kavan i dál trval na tom, že sankce nesplnily to, co se od nich čekalo. Pokud jde o řešení situace na východě, Ukrajina musí projít novými volbami a musí být přijata nová ústava, která nastolí nové státoprávní uspořádání Ukrajiny. „Federativní, konfederativní, to je na nich, ale musí k tomu dojít. „A pokud jde o sankce, vůbec nevedly k oslabení prezidenta Putina, spíše naopak, preference mu rostou, posílila armáda a posílilo i to, co bych nazval autoritativními tendencemi,“ varoval.

Neblahé upozornění přidal i Svoboda. „Rusové vydrží víc, práh toho, co unesou, je úplně jinde než u Evropanů. Putin to ví a hraje na to, když se ptá Evropské unie: A co jste ochotni platit vy?“ nabídl vhled „do hlavy“ Vladimira Putina lidovecký exministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…