Rusové vypekli Hřiba. A co teď? Bude ulice „Generála Vlasova“? Návrh už padl

18.04.2020 9:52

Napjaté vztahy mezi Českem a Ruskem se dostávají do dalšího dějství. Poté, co Praha slavnostně přejmenovala náměstí Pod kaštany před ruskou ambasádou po zavražděném ruském politikovi Borisi Němcovovi, který byl opozičním kritikem Vladimira Putina, mění ruské velvyslanectví adresu, informuje Aktuálně.cz. Své sídlo virtuálně přesunulo do Korunovační ulice, kde má jeho úřad druhou budovu. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tento krok nechápe a označil jej za „zvláštní“. A na internetu už kolují návrhy, po kom by se dala přejmenovat i ulice Korunovační.

Rusové vypekli Hřiba. A co teď? Bude ulice „Generála Vlasova“? Návrh už padl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Ruská ambasáda od pátku, kdy uplynuly téměř dva měsíce po přejmenování náměstí, uvádí jako svou oficiální adresu na svém webu stále tu původní – náměstí Pod kaštany. Velvyslanectví Ruské federace, podle serveru, oznámilo Ministerstvu zahraničních věcí ČR, že jako své sídlo bude nově oficiálně využívat svou druhou budovu v Praze, a to v Korunovační ulici, která je necelých 400 metrů od té hlavní.

Na webových stránkách ambasády je adresa „Korunovační 34“ zatím uváděna u konzulárního úseku. Hlavní sídlo je stále napsáno na adrese „náměstí Pod kaštany 1“, která už neexistuje. 

Změnu u ruského velvyslanectví potvrdila mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová. „Ruská ambasáda nás dnes informovala o změně své doručovací adresy, jedná se v podstatě pouze o administrativní krok, který nemáme důvod jakkoliv rozporovat," uvedla.

Ruské velvyslanectví dosud na dotazy k důvodům změny adresy svého sídla podle serveru nereagovalo.

Na internetu se začínají objevovat nápady, jak v provokaci pokračovat a po kom by se dala přejmenovat i ulice Korunovační, jež je novou adresou jejich ambasády. „Tak Korunovační přejmenovat na generála Vlasova, co? :)“ navrhuje ve svém tweetu uživatel Zdeněk K přejmenování ulice po generálovi, jenž za 2. světové války v německém zajetí vytvořil tzv. Ruskou osvobozeneckou armádu.

Vedení Prahy přejmenovalo náměstí Pod kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova letos v únoru; návrh předložil sám pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). I přesto, že tento krok ruská diplomacie kritizovala, se přesunutí adresy ambasády Hřib nyní diví.

„Přijde mi to zvláštní. Vždyť i Vladimir Putin označil vraždu Borise Němcova za podlou a cynickou s tím, že organizátoři musí být potrestáni. Nechápu, proč se snaží vyhnout tomu, aby jejich ambasáda sídlila na náměstí pojmenovaném po někom, kdo zastával post jejich vicepremiéra,“ uvedl ve své reakci pražský primátor Zdeněk Hřib.

Hřib přejmenování náměstí Pod kaštany po Borisi Němcovovi považuje za důležité vyjádření solidarity s ruskou opozicí a s hnutím za lidská práva. Při odhalení tabulky s názvem řekl, že Boris Němcov byl liberální politik a kritik putinovského režimu, který odmítal válku na Ukrajině a byl zastáncem lidských práv.

„V době, kdy je demokracie, občanská společnost a tisk ohrožován na svobodě, je obzvláště důležité si takové lidi připomínat. Ať je nám náměstí Borise Němcova připomínkou, že lidská práva nejsou ani dnes samozřejmostí a musíme na nich neustále pracovat," dodal pražský primátor při pietě, která se konala přesně pět let po zavraždění Borise Němcova.

U ruské vlády přejmenování náměstí po opozičním politikovi vzbudilo nevoli. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová to označila za naprosto absurdní. „Pokud se ulicím, městům, náměstím dávají jména nějakých lidí, pak je to spjato s tím, nakolik vynikající byl ten či onen činitel. Jestli děláš změny u sebe doma, děláš to hlavně pro sebe, a ne pro sousedy. Proto vysvětlení pražských úřadů je nějaký nonsens, větší absurdita se ani nedala čekat,“ sdělila.

Česko-ruské vztahy vyostřil také spor kvůli odstranění kontroverzní sochy sovětského maršála Ivana Koněva radnicí Prahy 6 letos v dubnu. Koněv se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku.

V budoucnu by socha měla být umístěna v muzeu. Ruská diplomacie proti odstranění sochy protestovala a ruské orgány zahájily trestní stíhání proti představitelům Prahy 6, kteří pomník dali odstranit. České ministerstvo zahraničí to označilo za nepřípustné.

Rusko dokonce požádalo o sochu maršála Koněva, aby jí odvezlo do Ruska. O její předání žádal ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) v dopise jeho ruský protějšek Sergej Šojgu. Ministerstvo obrany ČR uvedlo, že nic takového udělat nemůžeme, jelikož socha není jejich, ale Prahy 6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…