Rusové zničili vše. Nic nezůstalo. Zprávy z dobytého města

05.07.2022 11:25

Ruský prezident Vladimir Putin již včera oznámil. že Ruská federace po dobytí Lysyčansku ovládla celou Luhanskou oblast. A nastínil, co od svých vojáků očekává teď. A jak celou situaci hodnotí vojáci bojující za Ukrajinu? Nahlédněte.

Rusové zničili vše. Nic nezůstalo. Zprávy z dobytého města
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Lysyčansk padl. Ruští okupanti získali nad ukrajinským městem plnou kontrolu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že nad Ukrajinou znovu zavlaje ukrajinská vlajka, až bude mít Ukrajina dost moderních zbraní.

Ale ruský prezident Vladimir Putin to vidí jinak. V ruské státní televizi vojákům v Luhanské oblasti vzkázal, že si mají odpočinout. A vojákům na všech ostatních bojištích doporučil, aby si z bojovníků v Lysyčansku vzali příklad a aby také splnili předem stanovené cíle.

„Ostatní vojenské jednotky, včetně skupiny Východ a skupiny Západ, musí plnit své úkoly podle předem schválených plánů,“ řekl Putin a vyjádřil naději, že na těchto frontách budou mít podobný úspěch jako v Luhanské oblasti.

Před více než týdnem ruští vojáci dobyli Severodoněck, který ruské bombardování proměnilo v ruiny. „Rusové rádi ničí města, vesnice. Totálně. Nezáleží na tom, kdo tam je – ukrajinští civilisté nebo vojáci,“ řekl BBC jistý Mark, dobrovolník bojující těsně za frontou v Luhanské oblasti.

Další voják, Nikolaj, poznamenal, že by lhal, kdyby nepřiznal, že je to „děsivé“. Oba vojáci však vyjádřili souhlas s tím, aby se ukrajinské jednotky stáhly, pokud jim hrozí naprosté zničení.

„Je velmi těžké udržet půdu pod nohama. Je tu hodně mrtvých. Stejně tam teď nic nezůstalo. Žádní civilisté. Žádné město. Všechno to vybombardovali.,“ zaznělo od mužů, kteří svedli ty nejtvrdší boje a nakonec na rozkaz velení ustoupili.

Podle BBC teď lze očekávat, že se Rusové se pokusí ovládnout i celou Doněckou oblast, která zatím z velké většiny zůstává v rukou Ukrajinců bránících se agresorům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…