Stáhli jsme se, abychom mohli zaútočit. Zelenskyj objasnil situaci

04.07.2022 7:18 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že se ukrajinské ozbrojené síly musely stáhnout z Lysyčansku. Popsal, co se bude dít po tomto stažení a prozradil, že Rusové zabili další dítě. Holčičku. Brzy by jí bylo 10 let. A popsal, jak za to Rusové zaplatí.

Stáhli jsme se, abychom mohli zaútočit. Zelenskyj objasnil situaci
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

3. července Ukrajina slavila Den námořních sil Ukrajiny a Den protiletadlových raketových vojsk. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popřál všem současným i bývalým členům těchto jednotek a poděkoval jim za jejich současnou službu, i za obranu vlasti v minulosti.

„Ruští okupanti utrpěli velmi značné ztráty jak na moři, tak na nebi. Takové ztráty neměli už dlouhá desetiletí. Ještě jednou děkujeme za vaši službu!“ složil Zelenskyj hold vojákům i veteránům.

Všichni Ukrajinci se podle něj musí snažit sehnat moderní zbraně, které pomohou ruské agresory porazit. „Ukrajina dosáhne úrovně, kdy bude anulována palebná převaha okupantů. Neztrácíme jediný den - přesvědčujeme naše partnery, navazujeme nová spojení, využíváme všech příležitostí - politických, diplomatických, informačních...,“ poznamenal Zelenskyj.

Konstatoval, že Rusové pokračují ve vraždění. „Jen ve Slovjansku je na seznamu mrtvých šest lidí a asi dvacet je zraněných. Zemřela dívka, jmenovala se Yeva. Letos v srpnu by jí bylo 10 let...,“ zmínil jedno konkrétní jméno, jednu konkrétní ukrajinskou dívku, která zemřela v ruské válce.

Prohlásil, že Rusové shromáždili tolik dělostřelecké techniky, že na jednom úseku fronty mohou každý den použít desítky tisíc dělostřeleckých granátů. Ukrajina proti této převaze používá moderní zbraně, konkrétně např. zbraňový systém HIMARS. Zelenskyj v této souvislosti prohlásil, že někde se ukrajinští vojáci musí dočasně stáhnout, aby mohli vyrazit do protiútoku a získat území zpět, až bude mít Ukrajina dostatek moderních zbraní. Zmínil v této souvislosti město Lysyčansk, který Rusové získali pod svou kontrolu. Po tvrdých bojích.

„A pokud velení naší armády stáhne lidi z určitých bodů fronty, kde má nepřítel největší palebnou převahu, konkrétně to platí pro Lysyčansk, znamená to jediné: vrátíme se díky naší taktice, díky zvýšení dodávky moderních zbraní,“ uvedl Zelenskyj doslova.

Přislíbil, že Ukrajinci získají Lysyčansk zpět. Stejně jako dokázali ubránit Kyjev, či vyhnat ruské okupanty z Hadího ostrova, který leží nedaleko Oděsy.

Zelenskyj také ohlásil, že dostal příslib, že Austrálie zesílí sankce proti Rusku. Ukrajinský prezident nepochybuje, že Rusko čeká ekonomický kolaps. „Slova ‚kolaps‘, ‚deficit‘ a ‚chudoba‘ budou popisem ruského života, dokud tento stát bude chtít být teroristickým státem,“ pravil ukrajinský prezident.

„Každému na světě – a jsem si jistý, že i všem rozumným lidem v samotném Rusku – je jasné, že Ukrajina vyhraje. Je to jen otázka času. Je to bohužel záležitost ztrát, především lidských ztrát. Jde o moderní zbraně, které musíme sehnat a určitě dostaneme,“ pokračoval Zelenskyj.

Poté se tradičně rozloučil.

„Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…