Růst minimální mzdy by měl podle Schillerové kopírovat růst průměrné mzdy

03.09.2019 19:12

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) by upřednostnila navýšit minimální mzdu tak, aby byl v příštím roce zachován poměr minimální a průměrné mzdy. Růst minimální mzdy by tak měl kopírovat růst průměrné mzdy. ČTK to sdělilo Ministerstvo financí. Poměr minimální a průměrné mzdy je v současnosti zhruba 40 procent. Ministerstvo práce pod vedením ČSSD dnes navrhlo pro příští rok růst minimální mzdy zhruba o deset procent, tedy o 1 350 korun na 14 700 korun. Odbory požadují zvýšení minimální mzdy na 15 000 korun, Hospodářská komora její růst odmítá.

Růst minimální mzdy by měl podle Schillerové kopírovat růst průměrné mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 34 105 korun.

„Chceme i nadále pracovat na zvyšování životní úrovně nízkopříjmových zaměstnanců, musíme ale myslet i na ekonomické možnosti, zvláště teď, když tempo růstu ekonomiky zvolňuje a očekává se i nižší dynamika průměrných mezd. Osobně bych proto preferovala navýšit minimální mzdu tak, aby byl v příštím roce zachován poměr minimální a průměrné mzdy, což je takřka průměrná relace v zemích OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj),“ uvedla ministryně.

Zároveň ale dodala, že je zastáncem toho, aby se v první řadě na dalším růstu minimálních výdělků domluvili zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců. „Vláda by do těchto vyjednávání měla vstupovat až v okamžiku, kdy se sociální partneři nedohodnou,“ dodala.

Minimální mzdu, kterou pobírá asi 150 000 lidí, zvyšuje vláda svým nařízením. V posledních letech to dělá každoročně vždy od ledna. Od roku 2014 do letoška se nejnižší výdělek zvedl o 4 850 korun, tedy zhruba o 60 procent. Rostl tak výrazně rychleji než ostatní mzdy. Odbory ale poukazují na to, že čistý nejnižší výdělek je v Česku dlouhodobě pod hranicí příjmové chudoby pro samotného dospělého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…