Ruští pitomci, vlastizrádci, kolaboranti, rozjel se Jan Hrušínský na téma srpen 1968

20.08.2018 7:10

Herec Jan Hrušínský sepsal pro server Forum24.cz vzpomínku na 21. srpen 1968. V té době mu bylo 13 let a trávil prázdniny na chatě v Plané nad Lužnicí.

Ruští pitomci, vlastizrádci, kolaboranti, rozjel se Jan Hrušínský na téma srpen 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hrušínský

„Mezi čtvrtou a pátou ráno probudil maminku vzdálený, neznámý hluk. Potichu pustila tranzistorové rádio a s překvapením se zaposlouchala do jakési přihlouplé sci-fi o přepadení Československa armádami pěti socialistických států pod vedením Moskvy. Rusáci! Hluk nejenže neustával, ale sílil a zvolna se měnil v nesnesitelný rachot, který probudil nejen nás ostatní, co jsme spali bezstarostným prázdninovým spánkem,“ popsal Hrušínský ono ráno s dovětkem, že rachot probudil i celou generaci zabedněnců věřících v komunismus a v přátelství se Sovětským svazem. 

Anketa

Je pro vás 21. srpen 1968 bolavé téma?

17%
83%
hlasovalo: 13618 lidí

„Rachot komunistických tanků, valících se po budějovické silnici směrem na Tábor a Prahu, otevřel oči všem, kteří do té doby mohli předstírat, že nevidí, neslyší a snad ani netuší, jaká zvěrstva se kolem nich od února 1948 dějí. To už naše dřevěná chata duněla jako při zemětřesení,“ zmínil Hrušínský. Maminka podle jeho slov plakala a on běžel s tátou k silnici, kde viděl tanky s ozbrojenými Rusáky. 

Původní text ZDE

„V jedenáct hodin dopoledne zastavila před naší chatou černá Tatra 603, vystoupili dva pánové a ptali se po tátovi. Dost hrozivá situace. Otec, který patřil nejen na poli kultury k nestranickým exponentům pražského jara, se s námi rozloučil očima a zeptal se pánů, co chtějí. Ukázalo se, že jsou z vedení nedaleké továrny Silon, kde před chvílí dělníci na bouřlivé schůzi hromadně trhali členské průkazy KSČ. Když se roznesla zpráva, že mají být zatýkáni první signatáři Dvou tisíc slov, neváhali a přijeli tátovi nabídnout, že ho nedají. Silný zážitek,“ zavzpomínal také Hrušínský. 

„Dnes tu žádné ruské tanky nemáme. A přece jsme nuceni poslouchat přisprostlé bonmoty o ruských kalašnikovech, kterými lze nedemokraticky odstranit demokracii. A kolaboranti a vlastizrádci znovu zvedají hlavy povzbuzováni nejvyššími představiteli vlastní země. Jaká hanebnost! Jestlipak přijde jednou po zločinu i trest?“ zeptal se závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…