Ruští vojáci přijíždějí do Běloruska. Minsk tvrdí, že je přišli ochránit

15.10.2022 21:23

Do Běloruska dorazily první kolony ruské armády, které jsou podle tamního vůdce Alexandra Lukašenka reakcí na údajnou „hrozbu pro Bělorusko ze strany Kyjeva a jeho podporovatelů na Západě“. Přestože se spekuluje o tom, že může jít o kroky Minsku vedoucí k přímému zapojení Běloruska do konfliktu na Ukrajině na straně Moskvy, běloruské ministerstvo tvrdí, že jde pouze o opatření v rámci snahy o „posílení ochrany hranic“.

Ruští vojáci přijíždějí do Běloruska. Minsk tvrdí, že je přišli ochránit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko na jednání bezpečnostní rady

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
O vstupu ruských vojsk informovalo v soboru samo běloruské ministerstvo obrany, přičemž tvrdí, že jde pouze o součást regionálních sil „výhradně pro posílení ochrany a obrany“ hranic s Ukrajinou.

„Všechny činnosti, které jsou v současné době prováděny, jsou zaměřeny na adekvátní reakci na akce v blízkosti našich hranic,“ uvádí podle agentury Reuters ke kroku běloruské ministerstvo.

Běloruská armáda, čítající okolo 60 tisíc osob, již na začátku letošního roku na ukrajinskou hranici vyslalo 6 praporně-taktických skupin a v rámci ruského vojenského napadení Ukrajiny Bělorusko na začátku invaze poskytlo Moskvě své základny.

Přestože tak samotný útok na Ukrajinu probíhal z běloruského území, Bělorusové se zatím napřímo do konfliktu oficiálně nezapojovali.

Změnu této zdrženlivější politiky Běloruska a možnou další eskalaci konfliktu však v posledních dnech podle Al-Džazíry naznačovaly výroky běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, který oznámil záměr vytvořit společné rusko-běloruské síly a obvinil rovněž Polsko, Litvu a Ukrajinu z výcviku běloruských radikálů, kteří prý mají „provádět sabotáže, teroristické útoky a organizovat vojenskou vzpouru“ v jeho zemi.

Běloruské ministerstvo obrany ve svém stanovisku po příjezdu ruských vojáků uvedlo, že šlo o rozhodnutí přijaté z důvodu napětí v pohraničí s Ukrajinou. „Rozhodnutí o vytvoření regionálního uskupení vojsk bylo přijato za účelem posílení ochrany a obrany státní hranice svazového státu na území Běloruska. Rozhodnutí bylo přijato z důvodu pokračující aktivity v oblastech, které s námi hraničí,“ zveřejnilo na telegramu.

Kromě těchto slov také připojilo video, které zachycuje vítání ruských vojáků chlebem a solí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…