Ruzyně poslechla výtky: Bude se jmenovat Václav Havel Airport Prague

04.06.2012 20:24

Pražské ruzyňské letiště, které bude pojmenováno po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi, už zná svůj budoucí anglický název. Bude to Václav Havel Airport Prague. Anglické jméno bylo oproti původnímu návrhu změněno. První verzi Prague Airport - Vaclav Havel odborníci kritizovali kvůli špatnému slovosledu.

Ruzyně poslechla výtky: Bude se jmenovat Václav Havel Airport Prague
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Český název bude Letiště Václava Havla Praha. Slavnostní akt pojmenování se uskuteční 5. října, tedy v den, kdy by Havel oslavil 76. narozeniny. Havel zemřel loni v prosinci.

Veřejnost přejmenování kritizuje

"Anglický název, který byl konzultován s jazykovými experty, bude využíván primárně s ohledem na mezinárodní charakter letiště. V angličtině bude například označení budov. Český název, potvrzený odborníky z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, bude používán ve vztahu k tuzemské veřejnosti, například v textech o letišti, tiskových zprávách, hlášeních na letišti i v dopravních prostředcích," řekla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Letiště už podle ní připravuje vše nezbytné pro změnu. Jedná se o vhodné doplnění současného loga, dále pak přípravu změny označení budov, tištěných materiálů a hlášení. "Koncept spojení jména Václava Havla s mezinárodním letištěm v Praze Ruzyni jsme projednali s paní Dagmar Havlovou, zástupci ministerstva dopravy i iniciátorem přejmenování letiště Ferem Feničem," uvedl ředitel společnosti Letiště Praha Jiří Pos.

O pojmenování mezinárodního vzdušného přístavu rozhodla vláda, podpořila to vdova Dagmar Havlová a Knihovna Václava Havla. Nápad má svoje příznivce i odpůrce. Podle nedávného průzkumu CVVM mezi lidmi převažovali kritici pojmenování.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…