Rychetský: Češi hluboce ctí svého prezidenta

11.01.2013 7:43

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského volí člověk v prvním kole prezidentské volby srdcem a v druhém rozumem. Podivuje se také nad tím, že i když máme vžitý odpor k politikům a autoritám, svého prezidenta hluboce ctíme.

Rychetský: Češi hluboce ctí svého prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

„Tedy na jedné straně máme velmi plebejský charakter a velikou neúctu k vládě, úřadům či četníkům, na druhé straně se vytvořil institut hluboké úcty k osobě, která zrovna sedí na Hradě - a to bez ohledu na to, kdo tam zrovna sedí," říká Rychetský v rozhovoru pro deník Hospodářské noviny. Podle svých slov se také obává toho, co v budoucnu nastane. Jako velký kritik přímé volby připomíná, že prezident získá o mnoho větší pravomoci než doposud.

„Byla výrazně ztížena možnost impeachmentu, tedy procesu vedoucího k odvolání prezidenta, čímž se nesmírně posílila jeho moc," vysvětluje. To by podle něj v souvislosti s onou úctou, kterou k prezidentovi máme, mohlo dopadnout nečekaně. „Takže když znásobíte výrazné posílení legitimty s tímto zbožňováním, tak nelze vyloučit, že budeme v budoucnu překvapeni," říká dokonce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …