Rychetský je rád, že Ústavní soud nesídlí v Praze. Kvůli korupci

01.02.2015 19:42

Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský si pochvaluje, že Ústavní soud nesídlí v Praze, kvůli politické korupci. Ústavní soud se podle jeho názoru obměňuje k lepšímu, byť se někdy řeší otázky o "štěpení kozích chlupů".

Rychetský je rád, že Ústavní soud nesídlí v Praze. Kvůli korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ve studiu OVM

Rychetský je rád, že se oddělení moci zákonodárné, výkonné a soudní neprovedlo jen na papíře, ale i geograficky, po vzoru Německa. Oslabila se tak možnost stýkání a potýkání se politiků se soudci a tím se umenšil i prostor pro politickou korupci.

Život v Brně má ale i jiné výhody. Město není tak přeplněné jako Praha a cesty z místa na místo v rámci téhož města nezaberou tolik času. Začíná mít i jisté pochopení pro spory mezi Prahou a Brnem. Lidé, kteří působí v Brně, se na pražské politiky a soudce dívají s jistou mírou despektu.

A co se týče samotného Ústavního soudu ČR, Rychetský je spokojen s tím, že v něm konečně zasedají akademici. "V normální demokratické zemi mají v Ústavním soudu většinu akademici. Tehdy prakticky nebyl po ruce profesor, který by nebyl do poslední chvíle v KSČ. I Václav Klaus musel překonat stejné dilema, a proto častěji hledal mezi advokáty. Nyní začíná standardní éra akademiků, někdy, obrazně řečeno, mám pocit, že se věnují teoretickým úvahám stylu 'štěpení kozího chlupu podél', zatímco my potřebujeme soudit," podotýká na závěr Rychetský.

Obsáhlejší vyjádření předsedy ÚS najdete v pondělním vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…