Rychetský v ČT: Vyhláška o nadstandardech je neústavní, museli jsme zakročit

02.07.2013 22:31

Ústavní soud zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun i pokuty za nevybírání regulačních poplatků. Jde o klíčové části zdravotnické reformy z dílny Leoše Hegera (TOP 09). Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v pořadu Události, komentáře na ČT24 nastínil důvody takového rozhodnutí.

Rychetský v ČT: Vyhláška o nadstandardech je neústavní, museli jsme zakročit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Co se týče zdravotnických nadstandardů, tam bylo podle Rychetského od počátku jasno. „Jde o oblast základních lidských práv, tato práva lze sice v jistých případech omezit, ale pouze patřičným zákonem, nikoliv vyhláškou,“ uvedl rozhodně.

V případě zdravotnických poplatků došlo k jejich úplnému zrušení, vybírat se tedy budou pouze do konce tohoto roku. „Jejich existence není protiústavní, ale není možné takový poplatek paušálně uplatňovat na lidi, kteří jsou sociálně slabí, na děti a důchodce,“ vysvětlil odmítavý postoj Ústavního soudu a dodal, že v takové podobě nejsou zdravotnické poplatky vybírány nikde v Evropě a jako takové jsou zcela nepřijatelné.

Holcát: Standardy by se měly zachovat

Navýšení poplatků z 60 na 100 korun navíc podle Rychetského nezohledňovalo, „kdy je pobyt na lůžku pouze běžnou součástí léčby, tedy vlastně součástí vlastního medicínského výkonu, například pobyt na jednotce intenzivní péče, a kdy jde skutečně o doprovodnou hotelovou službu“.

S jeho slovy o nadstandardech ale výrazně nesouhlasil náměstek motolské nemocnice Martin Holcát, kterého si designovaný premiér Jiří Rusnok vybral jako budoucího ministra zdravotnictví. „Možná si podají ústavní stížnost sami pacienti, když si budou chtít připlatit, ale nebudou mít možnost,“ poznamenal s tím, že většina nemocnic jednoduše nebude mít peníze na to, aby všem svým pacientům zaplatila například lepší čočky. „Je přece svoboda každého pacienta, aby si mohl připlatit,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…