S Babišem bych na jachtu nejel, říká šéf ČEZu. A vysvětluje, jak to bylo s dárky pro Nagyovou

12.04.2014 6:51

Šéf českého energetického kolosu ČEZ Daniel Beneš v rozhovoru pro sobotní MF Dnes prohlásil, že se ČEZ musí změnit, jinak zanikne. Zároveň nabídl cestu, kterou by se společnost měla vydat, aby přežila. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani další podpora fotovoltaiky, před čímž důrazně varoval. Své řekl i ke kauze „Nagyová“.

S Babišem bych na jachtu nejel, říká šéf ČEZu. A vysvětluje, jak to bylo s dárky pro Nagyovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Beneš prohlašuje, že prioritou společnosti zůstává jaderná energie, což se projevuje např. přáním udržet v chodu elektrárnu Dukovany, ale je třeba se zaměřit i na další segmenty, jinak hrozí, že ČEZ zanikne. „Klasická energetika tak jak ji známe, už nebude za takových pět deset let generovat tolik peněz jako dnes. Energetika se vyvíjí jako obor a my potřebujeme zachytit trend, aby to pro nás byla druhá noha. Klasický byznys se bude zmenšovat a my musíme klesající výnosy a tržby nahradit tím novým,“ prozrazuje Beneš.

Ona druhá noha může spočívat kupříkladu v tzv. mikrokogeneracích, což jsou malé jednotky velikosti pračky produkující elektřinu a teplo, tyto budou mít lidé v budoucnosti doma. A Beneš nehodlá čekat, až je začne občanům nabízet někdo jiný, čímž by ČEZ přišel pro zákazníky.

Je mi líto, že se nepodařilo politiky přesvědčit

Když tendr na dostavbu Temelína padl, firma má najednou relativně dost peněz. Tyto by mohly být využity např. na další expanzi firmy, ale o té budou muset rozhodnout akcionáři firmy. Nelze vyloučit ani to, že firma vyplatí více peněz na dividendách.

Konec tendru také znamená, že firma získala více prostoru pro další plánování s ohledem na to, jak se bude vyvíjet regulace energetického sektoru v Evropě. „Je otázka, jestli za patnáct let bude trh s elektřinou vůbec existovat. Je tak zdeformovaný díky přímé podpoře obnovitelných zdrojů, že se může zhroutit,“ varuje Beneš. Následně důrazně varoval před další regulací v EU. Lídři by si prý měli stanovit jen plán na snížení emisí skleníkových plynů, ale tyto plány už by podle jeho názoru neměly zahrnovat podporu obnovitelných zdrojů. Vysoká podpora totiž vede k tomu, že se staví to, co má nejvyšší dotační přínos, a ne to, co je nejefektivnější. V Evropě za podporu obnovitelných zdrojů prý nejdůrazněji lobbují Němci. „Němci věří, že až technologie zlevní, budou v oboru lídrem,“ prozradil šéf ČEZu.

Pokud ale trh existovat bude, umožní nové plány vysoutěžit dostavbu bloků každý zvlášť. Přesto je generálnímu řediteli líto, že se politiky nepodařilo přesvědčit ke garantování cen. Ty budou podle Beneš v roce 2030 vyšší než dnešní garance požadované firmou.

Jednání s ministrem financí bývají věcná, stejně jako dřív s expremiérem Nečasem

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se na adresu ČEZu vyjadřoval spíše kriticky, ale generální ředitel prý zatím necítí tlak na svůj odchod z funkce. Jejich vzájemná jednání jsou podle Beneše věcná a při hodnocení ministrových výroků na veřejnosti je třeba vzít v potaz Babišovu osobnost. „To je jeho osobnost, on je takový a je potřeba ho tak brát,“ říká šéf ČEZu.

S politiky komunikuje, ale vystupuje jinak než jeho předchůdce ve funkci Martin Roman. Jiný styl se projevuje tím, že by s Babišem nebo premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) nejel na dovolenou na jachtu, aby tam spolu probírali obchody. „Náš vztah se nedá nazvat kamarádským, je to velmi korektní pracovní vztah,“ podotýká Beneš.

Rozhodně prý nikdy neměl zapotřebí kupovat dárky Janě Nagyové - dnes Nečasové. Z titulu své funkce se k tehdejšímu premiérovi dostal, kdykoli potřeboval, aniž by musel jeho tehdejší šéfce kabinetu kupovat dárky. „A debata s premiérem Nečasem byla vždy velmi konstruktivní a věcná, podotýká."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…