S fungováním Babišovy vlády bylo nespokojeno přes 60 procent lidí, ukázal průzkum

16.11.2021 18:35

S činností vlády, jejím složením i s premiérem Andrejem Babišem (ANO) bylo v září nespokojeno více než 60 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Od února 2020 se hodnocení kabinetu výrazně zhoršilo, tehdy ale v Česku ještě nebyla epidemie koronaviru. V téměř všech aspektech byla v září Babišova vláda hodnocena podobně jako vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) v únoru 2017, byla na tom ale výrazně lépe než kabinet Petra Nečase (ODS) v letech 2012 a 2013. Babišova vláda je od minulého týdne v demisi.

S fungováním Babišovy vlády bylo nespokojeno přes 60 procent lidí, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Průzkum se uskutečnil od 28. srpna do 20. září, tedy ještě před sněmovními volbami a také před nástupem současné vlny epidemie koronaviru. Průzkumu se zúčastnilo 951 lidí.

„Relativně nejmenší převis nespokojenosti se objevuje u programu vlády, který je spolu s komunikací vlády s veřejností hodnocený nejlépe,“ uvedli statistici. S vyhlášeným programem bylo nespokojeno 44 procent Čechů, spokojenost vyjádřilo 35 procent lidí. Komunikaci s veřejností chválilo 36 procent dotázaných, naopak 56 procent lidí bylo v tomto bodě kritických.

S činností kabinetu vyjádřilo nespokojenost 62 procent veřejnosti, necelá třetina lidí si konání vlády pochvalovala. Se složením vlády nesouhlasilo 63 procent dotázaných, opačný názor mělo 27 procent lidí. S premiérem Babišem pak vyjádřilo nespokojenost 62 procent lidí, sympatie mu naopak projevilo 30 procent dotázaných.

„Podrobnější analýza ukázala vyšší podíly vyjádření spokojenosti zejména mezi občany, kteří se zajímají o politiku, kteří důvěřují současné vládě a dalším institucím, kteří jsou spokojeni se současnou politickou situací nebo kteří příznivě hodnotí ekonomickou situaci v České republice,“ uvedlo CVVM. Podle očekávání se výrazně vyšší spokojenost objevovala také mezi voliči hnutí ANO a v menší míře i u příznivců ČSSD.

„Vláda Andreje Babiše si aktuálně v porovnání se situací před vypuknutím epidemie covidu-19 ve všech aspektech zřetelně pohoršila,“ dodali statistici. Poslední průzkum se konal loni v únoru, první případy covidu se v Česku objevily loni v březnu. Ve všech bodech spokojenost od té doby klesla zhruba o deset procentních bodů, zatímco nárůst nespokojených byl vždy o něco vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…