S idealismem a bez šíbrů, vítali Sobotku před jednáním demonstranti. Ten má prý radost

10.11.2013 8:41

V žižkovském hotelu Olšanka se od devíti hodin koná jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Od jednání se očekává rozhodnutí vnitrostranické krize vzniklé po výzvě předsedy Bohuslava Sobotky k odstoupení. Sobotka však tlak ustál a již před jednáním museli rezignovat naopak jeho oponenti. Od jednání se očekává potvrzení Sobotkovy pozice.

S idealismem a bez šíbrů, vítali Sobotku před jednáním demonstranti. Ten má prý radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před zasedáním 4.ÚVV ČSSD

Před hotelem Olšanka se již od osmi hodin scházeli sympatizanti Bohuslava Sobotky. Ti se na Facebooku svolávali již během týdne pod heslem „přivstaň si na obranu demokracie“. Redaktor ParlamentníchListů.cz napočítal kolem osmé hodiny přibližně patnáct demonstrantů a čtyři transparenty.

Ty hlásaly hesla kalibru: „Chceme Slávka Sobotku“, „Chceme skandinávskou sociální demokracii“ nebo „S idealismem a bez šíbrů“. Několik transparentů hlásalo „Sobotka premiér“ a bylo doplněno místopisným určením sympatizanta, například „Frýdek Místek“ nebo „Třinec“.

Zhruba ve čtvrt na devět, právě v době, kdy od hotelu Olšanka vysílala přímý vstup Česká televize, dorazil na jednání senátor Jiří Dienstbier. Ten novinářům sdělil, že vyjednávací tým je věcí předsedy Sobotky. „Ten tým musí být funkční, aby se mohl rychle dohodnout s partnery,“ objasnil.

Volební výsledek ČSSD podle něj není takovým důvodem k pesimismu, jak někteří naznačovali. „Pořád je to vítězství a pořád to dává šanci na sestavení vlády alespoň s částí našeho programu,“ řekl.

Na dotaz, zda by měl ve vedení zůstat místopředseda Milan Chovanec, kterého také někteří vyzývali k odchodu, projevil nesouhlas:  „Vidím tu rozdíl mezi ním a tou trojicí, protože tady nešlo jen o Lánskou schůzku,“ uvedl. Trojice Hašek, Tejc a Škromach podle něj intrikovala proti Sobotkovi už dříve.

Jednání ÚVV také mělo rozhodnout o případném mimořádném sjezdu ČSSD. „Bylo by lepší, aby se mimořádný sjezd konal. Pokud vznikne koaliční vláda, tak v ní prosadíme jen část našeho programu, bylo by fér, aby se k tomu mohli vyjádřit i členové strany,“ myslí si.

V případné koaliční vládě by Dienstbier přijal křeslo ministra spravedlnosti, pokud by jej jeho strana získala. „Je to přirozené, jsem stínovým ministrem spravedlnosti a předpokládám, že všichni členové stínové vlády se stanou ministry, pokud jejich resort ČSSD dostane,“ uvedl.

Mám radost, že se strana probudila

Bohuslav Sobotka pak pro ČT řekl, že od dnešního jednání čeká konec krize v ČSSD. Sobotka do kamery také řekl, že by měl být svolán mimořádný sjezd, a pohovořil o programových prioritách, které by sociální demokraté měli mít v jednáních o koalici. Po skončení interview podle reportéra PL řekl demonstrantům, kterých je již několik desítek, že má radost, že se ČSSD probudila a váží si podpory členů.  

Mezitím do hotelu Olšanka prošel brněnský primátor Roman Onderka, který návrhem na Sobotkovo odvolání celou kauzu odstartoval.  Nyní pro ČT uvedl, že návrh na odvolání Sobotky by předložil znovu, jen by nejspíš změnil jeho načasování „Každý musí nést odpovědnost,“ uvedl.

ÚVV prý musí hlavně zrušit výzvu na Sobotkovo odvolání

Šéf sociální demokracie před zahájením jednání Ústředního výkonného výboru vystoupil před novináři, kde zmínil podle něho nejdůležitější témata, o nichž by dnešní zasedání stranického orgánu mělo rozhodnout.

„Nejdůležitější rozhodnutí na jednání ÚVV se bude týkat usnesení předsednictva, které bylo přijato 27. října a ve kterém byl předseda sociální demokracie vyřazen z vyjednávacího týmu. Během uplynulých čtrnácti dní měly naše místní a krajské organizace čas reagovat na vzniklou situaci. Velká část z nich přijala usnesení, ve kterém odmítla postup Michala Haška, Jeronýma Tejce a dalších na jednání předsednictva strany. Dnes bude důležité, aby ÚVV toto rozhodnutí předsednictva zrušil,“ řekl na úvodní tiskové konferenci šéf ČSSD.

Mimořádný sjezd ČSSD nejspíš na konci února

Ten chce také navrhnout svolání mimořádného sjezdu ČSSD, který by se měl uskutečnit 22. února příštího roku. „Další důležitou věcí, kterou chci navrhnout je, aby byla ve straně zahájena diskuse o způsobu, jakým se sociální demokracie vyjádří k programu příští vlády. Jestli bude ČSSD schopna dojednat rozumné programové podmínky pro vznik příští vlády s ANO a KDU-ČSL, tak o těchto podmínkách musí rozhodnout buď ÚVV, nebo vnitrostranické referendum, v němž by se vyjádřili všichni členové strany,“ uvedl Sobotka.

Předseda ČSSD by také chtěl, aby na nedělním jednání došlo k dohodě na změně procesu výběru kandidátek: „Měli bychom změnit naše pravidla pro primárky a otevřít je pro všechny členy sociálnědemokratické strany“.

Ministerstva nejsou důležitá, musíme prosadit program

Sobotka předpokládá, že se po dnešním jednání sejde grémium strany, kterému by předložil návrh na rozšíření vyjednávacího týmu. Jakmile prý bude vyjednávací tým stanoven, budou zahájena jednání s ANO a KDU-ČSL o možné příští vládě.

„Pro nás je důležité prosazení důležitých programových bodů. Je důležité, abychom prosadili zavedení majetkových přiznání, snížení DPH na potraviny a knihy a abychom zabránili daňovým únikům. Resorty pro nás v tuto chvíli důležité nejsou, jestliže se dohodneme na programu,“ odmítl Sobotka komentovat, o jaká ministerstva bude ČSSD při vyjednáváních usilovat.

Zaorálek: Když vám okopávají kotníky, dělá se kampaň těžko

Místopředseda strany a Sobotkův spojenec ve vedení Lubomír Zaorálek na dotaz ČT uvedl, že on rezignovat nehodlá. „Nevím proč. Nikdo mě k tomu nevyzval, a žádného spiknutí jsem se neúčastnil,“ řekl k tomu.

Hašek a Tejc podle něj navzdory oficiálnímu zdůvodnění rezignovali proto, že věděli, že by je dnes ÚVV odvolal. „Oni zneužili svých vysokých funkcí, a proto musei odejít. A tento příběh se mě netýká,“ zdůraznil místopředseda ČSSD.

Podle něj se jejich dlouhodobé okopávání kotníků předsedy, které schůzkou v Lánech pouze vyvrcholilo, podepsalo i na volebním výsledku ČSSD. „Netáhli jsme za jeden provaz, a v tom mají prsty právě pan Hašek a pan Tejc. A v takové situaci se ta kampaň dělá těžko,“ zdůraznil Zaorálek.

Odstoupením by prý Zaorálek stranu poškodil. „Kdybychom všichni odešli, tak bychom voliče nepotěšili. Oni od nás teď očekávají práci,“ zdůraznil, načež s úsměvem odešel mezi skupinkami demonstrantů na jednání.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …