S kouřením je to prý úplně jinak, než nás koalice strašila. Nový zákon možná ani není potřeba

05.06.2016 11:48

Dá se říci, že teprve poté, co Poslanecké sněmovna napoprvé odmítla zákon, který byl i jeho tvůrci označován jako „protikuřácký“, se začalo o postavení kuřáků ve společnosti vážně debatovat. Do té doby totiž zaznívaly v drtivé většině argumenty protikuřácké lobby, zastoupené náměstkyní ministra zdravotnictví Lenkou Teska Arnoštovou a předsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví Vyzulou, přičemž nikomu nevadilo, že často ani nejsou pravdivé.

S kouřením je to prý úplně jinak, než nás koalice strašila. Nový zákon možná ani není potřeba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Díky otevřené debatě se ukazuje, že zákon v podobě, v jaké jej mezitím již podruhé schválila vláda, vlastně ani nepotřebujeme. V Evropě totiž ani se současnou úpravou nejsme nijak výjimeční, třebaže se nás odpůrci kouření snaží přesvědčit o opaku. Navíc se připomíná, že absolutní zákaz kouření se prosazuje nejdůsledněji v režimech poněkud problematických, jako je Turkmenistán, či dokonce v patrně nejděsivější jurisdikci světa – Islámském státu, kde kouření na veřejnosti trestají podle okolností buď bičováním, nebo dokonce popravou.

Kuřácí v Islámském státu:

V české debatě zaznívá i názor, že kouření v českém prostředí úspěšně ubývá i za současné úpravy. Lze spolehlivě doložit, že v současnosti se na veřejnosti kouří mnohem méně než nejen v šedesátých, ale třeba i v devadesátých letech. Tolik diskutovaný zákaz kouření v restauracích již nyní zavedlo podle některých statistik až osmdesát procent podniků, a to zcela dobrovolně. Nebezpečný vstup státu do vlastnických práv proto možná není ani účelný, nemluvě o jeho nebezpečnosti – nikdo totiž neví, zda se příště ministerští úředníci stejným způsobem nezaměří třeba na nezdravé vepřové maso.

Navíc se zpochybňují i důvody, z nichž Ministerstvo zdravotnictví vycházelo. Na internetu se objevil například tento argument: „Jediným argumentem, který lze brát v potaz, je, že kouření smrdí. Je to samozřejmě zase otázka názoru a čichových buněk daného člověka, nicméně lze říct, že většině nekuřáků zplodiny ze spalování tabáku zrovna nevoní. Tímto se však žádná z ministerských studií nezabývá. Zřejmě to nebude dostatečně varující a alarmující fakt.“

Ještě horší prý ale je, že do debaty je odpůrci kouření v argumentační nouzi zatahováno citové vydírání v podobě dětí, devastovaných vdechováním cigaretových výparů. „S dětmi totiž soucítí téměř každý. Je pravda, že děti by nemusely ten smrad čichat, nicméně je taky pravda, že jen nezodpovědní rodiče tahají své potomky do hospod. Dítě prostě nemá v hospodě co dělat a za hloupost rodičů by zcela jistě neměl platit majitel restaurace či baru,“ tvrdí diskutující Robert Adámek.

CELÝ PŘÍSPĚVEK ZDE

Ten navíc poznamenává, že zatímco on jako kuřák v nekuřácké restauraci uctivě respektuje vůli majitele, zažil mnoho případů, kdy nekuřák dobrovolně přijde do restaurace, o které ví, že je kuřácká, aby se následně začal vehementně rozčilovat nad zakouřeným prostředím a domáhal se vyvětrání.

V debatě zaznívá i hlas restauratérů. Mezi nimi jsou tací, kteří nekuřácké restaurace sami dobrovolně zavedli a pochvalují si je, ale i jiní, kterým tento pokus nevyšel a vrátili se ke svobodě kouření. Třeba liberecký hospodský Tomáš Březovský, který provozuje podnik jen pár metrů od tamního divadla, ve kterém se kromě diváků a místní bohémy scházejí i herci. „My jsme byli od začátku kuřácká hospoda, takže jsou na to lidé zvyklí. Když jsme přišli s tím, že budeme nekuřácký podnik, lidem se to nelíbilo,“ vypráví. Podobně dopadl i konkurenční podnik Jimmy´s. „Po zákazu kouření jsme měli čtvrtinové tržby, ten úbytek byl opravdu velký,“ říká jeho majitel Jan Fanta. Od změny si sliboval kromě podpory zdraví personálu i menší devastaci interiérů, zejména koberců, ovšem po pouhých třech týdnech musel experiment ukončit. „Ideální by byl zákon, který by povoloval kuřárny. Lidem se nelíbilo, že budou muset chodit ven,“ říká hospodský.

Kuřárny, které do původního zákona pozměňovacím návrhem k překvapení všech prosadil opoziční poslanec Marek Benda, však pravděpodobně neprojdou. Hnutí ANO je považuje za výsměch novému zákonu a premiér Sobotka osobně přikázal, aby byl tento pozměňovací návrh z nově předloženého zákona vyšktnut, ačkoliv všechny další úspěšné pozměňovací návrhy byly zapracovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…