S pěnou u pusy jste křičeli, že musíme bombardovat. Odpůrce politiky vůči Ukrajině opět ,,osvěžil" parlament EU

17.03.2015 15:35

Vůdce britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage opět vzbudil rozruch v Evropském parlamentu. Ostře vystoupil proti snahám o vytvoření evropské armády a obvinil Evropskou unii z toho, že vyprovokovala konflikt na Ukrajině.

S pěnou u pusy jste křičeli, že musíme bombardovat. Odpůrce politiky vůči Ukrajině opět ,,osvěžil" parlament EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na konferenci Akce D.O.S.T. vystoupil i europoslanec Nigel Farage

Farage považuje společnou evropskou armádu za nepřípustnou záležitost. Zároveň však konstatuje, že proces k vytvoření společných bojových sil se již započal. „Námořnictvo EU bojuje proti somálským pirátům. Zapomenout nesmíme ani na Eurocorps. Pro vznik evropské armády navíc připravila živnou půdu Lisabonská smlouva v odstavci č. 28,“ prohlásil Farage a zmínil, že bývalý britský premiér Tony Blair měl pravdu, když tvrdil, že Evropská unie není mírový, ale mocenský projekt.  

Potvrzením Blairova tvrzení je podle Farage skutečnost, že Evropská unie vyprovokovala svojí územní expanzí konflikt na Ukrajině. „Píchli jsme klackem do ruského medvěda a Putin na to nepřekvapivě reagoval,“ řekl doslova přední euroskeptik a obvinil politické špičky EU, že této situace chtějí zneužít ve prospěch vybudování společné armády. Na nesouhlasné pokřikování belgického europoslance Verhofstadta reagoval Farage ironickou poznámkou, že se Verhofstadt snaží pouze zvýšit počet shlédnutí na YouTube, protože jinak by jeho projevy nikdo neposlouchal.  

celé vystoupení Nigela Farage můžete v češtině shlédnout ZDE

Poté Farage kritizoval šéfa Evropské komise. „Pan Juncker se této příležitosti chytil a řekl, že musíme dát najevo Putinovi, že to myslíme vážně. Z koho myslíte, že si teď děláte srandu?“ obrátil se Farage přímo do míst, kde seděl předseda Evropské komise a kategoricky odmítl, že by Velká Británie či jiný evropský stát chtěly být součástí společné evropské armády. Po skončení vystoupení se rumunský socialistický europoslanec Frunzulica Farageho dotazoval, co by tedy měla Evropská unie dělat, aby podpořila Ukrajinu v boji o její východní regiony. Podle Frunzulici by Evropská unie měla vyslat „jasné poselství solidarity“ s Ukrajinou.

„Díky našim teritoriálním ambicím jsme vyprovokovali svržení sice zkorumpovaného, ale legálně zvoleného prezidenta Ukrajiny. My jsme vše vyprovokovali a vy se mě nyní ptáte, co máme dělat dál? Byl jsem přítomen jednání Evropského parlamentu, kdy liberálové a zelení s pěnou u pusy vykřikovali, že musíme bombardovat Libyi a poté se vše zlepší. Když se podíváte na Irák, Afghánistán či Sýrii, kde se tamější rebelové podíleli na vzniku Islámského státu, tak zjistíte, že naše řešení v oblasti zahraniční politiky vše naopak zhoršila,“ odpověděl Farage na dotaz rumunského europoslance.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…