S předsedou ODS se přišel vyfotit jediný fanoušek. VIDEO, z něhož se orosili i příznivci Petra Fialy

13.08.2021 4:39 | Ze sítí

ParlamentníListy.cz pečlivě mapují kampaně většiny politických subjektů. Ať už přímo na místě dění, kdy přinášíme reportáže anebo z profilů politiků na sociálních sítích. Nad jiné sledujeme kampaň ODS, kterou dlouhodobě provází minimální zájem občanů. Důkazem slov bude dnešní šot. Na facebookový profil předsedy občanských demokratů jej umístil jeho admin a mezi několika příznivci vzbudil spíše pousmání, ne-li výsměch.

S předsedou ODS se přišel vyfotit jediný fanoušek. VIDEO, z něhož se orosili i příznivci Petra Fialy
Foto: repro FB Petra Fialy
Popisek: Z kampaně ODS

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí
Kampaň ODS nelze hodnotit jako odbytou. Předseda Fiala objíždí regiony, navštěvuje řadu míst. Dělá to dlouhodobě a prakticky denně, jak je vidno z oficiálního profilu na sociální síti FB.

ParlamentníListy.cz si ovšem všimly jednoho podstatného rozdílu, pokud bychom měli zmíněnou kontaktní kampaň porovnat například s Přísahou nebo Andrejem Babišem.

Po boku Petra Fialy stojí prakticky vždy pouze vybraní politici či zástupci právnických subjektů, jež delegace SPOLU právě navštívila. Chybí přirozený kontakt s lidmi a je vidět, že je Petr Fiala příliš neoslovuje. Vedle toho je však důležité poznamenat, že mnohem hůř jsou na tom ryze levicové subjekty KSČM a ČSSD. Ačkoli se obě tradiční strany nachází na, nebo spíše pod hranicí volitelnosti, jejich účast na náměstích a v restauracích téměř neexistuje.

Petr Fiala se v posledních dnech vydal například do Hoštěradic, kde navštívil dobrovolné hasiče. Nevynechal domovskou jižní Moravu a mnohá jiná místa. Z fotografií a statusů ovšem vyplývá, co už PL mnohokrát psaly, zájem voličů je skutečně minimální. Fiala na všech snímcích působí spíše jako odměřený úředník než chlap, jehož charisma zasáhne kolemjdoucí.

Velmi paradoxně pak marketéři občanských demokratů sahají po věcech, jež se mnohým sledujícím zdají směšné. Příkladem je focení, takzvané selfie. Status předsedy ODS popsal situaci stručně. Mladík přistoupil ke stolu, kde právě seděl nejvyšší představitel opozice a chtěl se vyfotit. „Rád," reagoval Fiala. Následně vzniklo zhruba 40vteřinové video.

Reakce fanoušků se daly čekat.

„Jako volič ODS bych se měl pyšnit, ale spíše mi to připadá smutný, že ukazujete jediného fanouška na akci. Neříkám, že to děláte vyloženě blbě, ale když nemáte za sebou ulici, tu má podle mě jen Babiš, Šlachta a Okamura, pak nemůžete čekat, že se za Vás lidi postaví. Škoda taky je, že neberete mladý členy ODSky před objektivy, u stolu je Vám v součtu 200 let, to je hrozně moc na zásah mladších ročníků. Volby vyhraje ANO, Vy budete jako druzí klíčovým partnerem pro směřování naší země. Hlavně nechoďte s Piráty, prosím," uvedl Zdeněk S.

Jeho názor byl jako jediný pragmatický. Ostatní postoje jsou spíš jízlivé až sarkastické.

„Tohle už je fakt pozéřina, až to mlátí dveřma," poznamenal Václav J.

„Pozor, pane Fialo, málem vás ten imaginární dav ušlapal," vysmál se Martin F. „Ty davy..." kontroval Lubomír M. „To je kampaň jako prase," dodala Viola S.

Jelikož se redakce soustředila na kampaň ODS jako celek, navštívila taky desítky dalších příspěvků. Jsou podobné, ačkoli se Fiala pravidelně vyjadřoval k docela jiným věcem. Pokud bychom mluvili o leitmotivu diskutérů, pak bychom zmínili především Piráty. Strach ze spojení SPOLU a party kolem Ivana Bartoše má výrazná část fanoušků ODSky. Taky zde můžeme mluvit o trendu, ač řada Pirátů vnímá tlak na své zástupce jako účelový a neopodstatněný.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
„V koalici s Piráty vybudujete leda nový polpotovský režim, který jako první sežere vás. Lůzr v obleku je pořád jen lůzr. Předejte vedení ODS komukoliv jinému, bude určitě lepší lídr než vy a zachraňte si tak poslední zbytky své důstojnosti," napsal jeden z fandů.

Další část přispěvatelů pro změnu kritizuje možné spojení s hnutím ANO.

Bez větších koalic to ovšem nepůjde.

Ze všech průzkumů totiž plyne, že k úspěšné stojedničce ve Sněmovně, a tudíž k utvoření funkční vládní koalice, bude nezbytný počet minimálně tří subjektů. Například SPOLU a Piráti se STANem by nutnou většinu nezískali. Stejně by dopadlo ANO a Přísaha.

A to v tuto chvíli vynecháme jednotlivé názorové proudy, které mohou z koalice SPOLU odlákat KDU-ČSL nebo TOP 09, které mohou po volbách rozštěpit Ivana Bartoše a Víta Rakušana. Tím vyjednávací pozice zmíněných ještě zeslábne.

Doplňme, že se na první příčku preferencí vrátilo hnutí ANO, o druhý a třetí post se přetahuje trojkoalice SPOLU s Piráty. Dalším v pořadí je SPD a poslední, kdo možná pronikne do Sněmovny, bude Přísaha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …