S veteránem Dubcem se dnes naposledy rozloučili desítky lidí a zástupci armády

26.07.2019 0:00

Státní hymnou a Večerkou se desítky lidí rozloučily ve strašnickém krematoriu v Praze s válečným veteránem z druhé světové války Aloisem Dubcem. Vzdát hold jednomu z posledních československých příslušníků britské RAF přišli rodinní příslušníci, váleční veteráni i zástupci armády. Dubec zemřel v noci na 19. července ve věku 96 let. Poslední rozloučení se uskutečnilo s vojenskými poctami.

S veteránem Dubcem se dnes naposledy rozloučili desítky lidí a zástupci armády
Foto: luhacovice.cz
Popisek: Plukovník Alois Dubec (ještě coby podplukovník) a plukovník Emil Boček

Rozloučit se se svým přítelem přišel i stíhací pilot RAF z druhé světové války Emil Boček. Dnešek označil za smutný den, protože odešel kamarád, partyzán, člen rodiny RAF a především voják. „Bojoval do poslední chvíle, protože byl bojovník a voják, který se nevzdával,“ řekl Boček. Dubec byl podle něj zábavný, vtipný, kamarádský, každému pomáhal a ctil své životní postoje. „Všichni jsme tě měli rádi a budeme na tebe vzpomínat. Odpočívej v pokoji, čest tvojí památce,“ dodal.

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše připomněl, že Dubec byl před třemi lety vyznamenán Řádem bílého lva. Zároveň poukázal na jeho životní cestu. „Byla plná peripetií, které si dnes dokáže představit málokdo,“ zdůraznil.

Dubec se narodil 28. června roku 1923. Aby se za války vyhnul totálnímu nasazení, vstoupil v roce 1941 do protektorátního vládního vojska. V roce 1944 v Itálii s několika dalšími vojáky zběhl k italským partyzánům. Ve Švýcarsku se přihlásil do československé zahraniční armády a přes Francii se dostal do Velké Británie, kde byl vybrán pro pilotní výcvik v RAF. Ten kvůli konci války neuzavřel.

Po válce se Dubec vrátil do vlasti, kde byl perzekvován a nakonec emigroval do Švýcarska. Koncem 90. let se vrátil natrvalo do České republiky a žil v Luhačovicích.

Dubcovy vzpomínky nedávno zaznamenal projekt Paměť národa a loni vyšla o jeho osudech kniha s názvem Divoký kluk Alois Dubec: Z Vlachovy Lhoty do RAF a zpět.

„Odešel skromný a slušný člověk,“ poděkoval Dubcovi za vše, co pro svou zemi udělal, náčelník Kaše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…