SPD odmítá, aby dal pandemický zákon vládě pravomoci bez demokratické kontroly a schválení Parlamentu

18.02.2021 19:17

Pandemický zákon má dát Ministerstvu zdravotnictví v době epidemie některé pravomoci, ke kterým je nyní nutné vyhlašování nouzového stavu. Hnutí SPD má k němu ale zásadní výhrady a připomínky. Předseda Tomio Okamura na svém facebooku informoval, že je nutné, aby k opatřením vlády byly automaticky vyhlašovány kompetence a aby byla všechny opatření veřejnosti vysvětlena.

SPD odmítá, aby dal pandemický zákon vládě pravomoci bez demokratické kontroly a schválení Parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Jste pro otevření obchodů?

66%
34%
hlasovalo: 8991 lidí
„Odmítáme, aby se opatření nouzového stavu, vyhlašovaného Vládou ČR podle současného znění ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, transformovala do konečné podoby tzv. pandemického zákona a odmítáme, aby pandemický zákon dal vládě pravomoci bez demokratické kontroly a schválení parlamentu,“ napsal za SPD předseda Okamura.

Tento vládní návrh pandemického zákona dává podle SPD v případě schválení Vládě ČR mimořádné pravomoci. „Pokud se jedná o svým způsobem mimořádný (jednorázový) zákon předkládaný navíc ve stavu legislativní nouze a jeho platnost je navrhována pouze v nezbytně nutném rozsahu a na nezbytně nutnou dobu, potom postrádáme v návrhu zákona zmínku o způsobu kontroly a informování Poslanecké sněmovny PČR o přijatých opatřeních a jejich finančních důsledcích o dopadech,“ uvedl Tomio Okamura.

SPD proto požaduje, aby bylo v pandemickém zákonu uvedeno, že veškerá opatření, přijatá podle tohoto zákona, podléhají kontrole Poslanecké sněmovny. Vláda informuje Sněmovnu o veškerých opatřeních přijatých podle tohoto zákona minimálně jednou za 14 dnů. „Pokud Vláda ČR přijímá příslušná opatření podle tohoto zákona, má zároveň s jejich vyhlášením povinnost oznámit příslušné kompenzace,“ zní druhá podmínka. A třetí pak: „Každé opatření Vlády ČR musí být také řádně zdůvodněno pro veřejnost.“

Hnutí Tomia Okamury však dlouhodobě navrhuje takové legislativní změny, aby šlo současnou pandemickou situaci zvládat bez nutnosti nouzového stavu a plošných opatření ze strany současné vlády.

„Opakovaně vládě již od loňského jara navrhujeme, aby provedla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, aby bylo možné zajistit ochranu ohrožených a rizikových skupin občanů a fungování zdravotního systému bez nutnosti plošného vyhlašování nouzového stavu. Spolu s tím je třeba novelizovat další dva zákony, aby Správa státních hmotných rezerv mohla nakupovat zdravotnický materiál a vojáci mohli pomáhat i ve zdravotních a sociálních zařízeních,“ uzavřel Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…