SPD podalo do Sněmovny již 19 zásadních zákonů v souladu s programem, který slíbili voličům

22.10.2021 16:35 | Ze sítí

Méně než 14 dní po volbách předseda SPD Tomio Okamura spolu s místopředsedou Radimem Fialou vystoupili na tiskové konferenci, kde například zmínili, že po jednání s pětikoalicí je jasné, že nepočítají, že by ve vedení Sněmovny měl být někdo z SPD. Ti s tím ale nesouhlasí a o místo ve vedení budou usilovat. Okamura zase informoval, že hned po volbách pracují a již podali 19 zákonů v souladu s programem, který slíbili voličům ve volbách.

SPD podalo do Sněmovny již 19 zásadních zákonů v souladu s programem, který slíbili voličům
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Zástupci SPD na tiskové konferenci

„Nesmířili jsme se s tím, brali jsme to jako konstatování pětikoalice, budeme o tom jednat, promýšlet všechny další varianty a můžu ujistit lidi, kteří nás volili, že budeme bojovat za to, abychom měli svého zástupce ve vedení Sněmovny. Protože to cítíme jako křivdu,“ upřesnil místopředseda Fiala. 
 
 
Své přidal i předseda Okamura. „Zajímavé je, že těmito dvěmi koalicemi tolik kritizované ANO, vlastně respektovalo minulé volební období poměrné zastoupení, takže tam byli zástupci Pirátů, ODS, SPD a skutečně demokraticky respektovali, jak rozhodli voliči. A tady je ten pozoruhodný moment, že ty strany, které samy sebe nazývají s oblibou, že jsou „demokratické“, tak absolutně nerespektují demokracii od začátku,“ rozzlobil se Okamura, který připomněl, že mají 20 poslanců, zatímco Piráti pouhé čtyři a místopředsedkyní Sněmovny mají mít.

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Okamura následně uvedl, že pár dní po volbách již pracují. „Podáváme již první set zákonů v souladu s volebním programem. Do systému Sněmovny jako první vkládáme zákon o referendu, zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými včetně těch 70 pozměňovacích návrhů, které byly připraveny v minulém volebním období,“ uvedl Okamura. 
 
A pokračoval. „Jako třetí bude vloženo zdanění vyváděných dividend zisku nadnárodních korporací, které generují zisky v České republice. Dále zestátnění exekutorů, protože chceme zásadně pomáhat lidem v dluhových pastech. Zároveň jako pátý podáváme zákaz islámského zakalování na veřejnosti,“ řekl Okamura s tím, že jde o zákon „opsaný“ z Rakouska a Dánska, kde už začíná platit. 
 
„Dále zrušení úroků u exekucí. Tenhle zločinný systém. Také vkládáme zavedení místní příslušnost exekutorů, tedy teritorialita, abychom ukončili tento neadekvátní byznys s dluhy. Samozřejmě dluhy se platit mají, ale ten systém musí být nastavený adekvátně. 
 
Dále můj dům, můj hrad, což znamená zásadní posilnění práv občanů na sebeobranu, aby občané, kteří budou doma přepadeni a útočník násilím překoná nějakou překážku, tak aby ten napadený občan byl vždy v právu. Dnes se posuzuje přiměřená obrana, ale jak může někdo v noci posuzovat přiměřenou obranu,“ uvedl předseda SPD. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Jako další zmínil zrušení autorských poplatků OSA pro provozovatele živnostníky a firmy, které nevydělávají přímo na hudbě. To se má týkat například prodejen s potravinami, holičství či kadeřnictví. 
 
Mezi dalšími můžeme jmenovat zvýšení daňových zvýhodnění dětí v pracujících rodinách či zákon na zvýšení daňových slev na poplatníka. „Všechno se zdražuje, je potřeba nechat lidem více peněz v peněženkách,“ uvedl Okamura. 
 
 
„Dále vkládáme zákon na zvýšení příspěvků na péči o zdravotně postižené, protože zdravotní postižení se díky zdražování energií dostávají do těžkých situací a my podporujeme invalidní spoluobčany. Samozřejmě jde také o zákon na uzákonění minimálního důstojného důchodu na hranici minimální mzdy a až od té částky zásluhově. To znamená 15 200 pro každého, kdo má splněné zákonné podmínky. Buď odpracované roky nebo invaliditu. Nepřizpůsobivý nedostanou nic a všichni slušní lidé dostanou minimálně 15 200,“ plánuje předseda SPD. 
 
Mezi dalšími Okamura například zmínil také přímou volbu a odvolatelnost politiků či ztransparentnění financování pro politické neziskové organizace, ty by musely mít transparentní účet v případě, že přijímají peníze ze zahraničí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…