STAN chce, aby Ústavní soud mohl závazně vykládat ústavní normy

26.09.2019 20:07

Hnutí STAN chce navrhnout novelu ústavy, která by dala Ústavnímu soudu možnost závazně vykládat sporné ústavní normy. Zástupci hnutí to uvedli na dnešní tiskové konferenci poté, co Sněmovna odmítla senátní návrh žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy. Podle STAN by změna ústavy do budoucna předešla dalším ústavním žalobám a ústavním stížnostem.

STAN chce, aby Ústavní soud mohl závazně vykládat ústavní normy
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Pokud byste mohli zaslat televizní koncesionářský poplatek dle svého uvážení, kdo by ho dostal?

1%
14%
67%
hlasovalo: 25579 lidí
Senátoři v žalobě Zemanovi vyčítali osm případů jednání, mimo jiné nečinnost při jmenování či odvolání členů vlády nebo vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

„Tento spor není prvním sporem o výklad ústavních norem,“ řekl k tomu senátor STAN a právník Zdeněk Hraba. Hnutí chce, aby návrh na závazný výklad ústavní normy mohl k Ústavnímu soudu podat prezident, vláda i každá z komor Parlamentu. Sporných otázek, které se týkají ústavy, je podle Hraby celá řada - například možnosti působení vlády v demisi nebo to, zda demise podaná premiérem znamená demisi celé vlády.

„Záleží nám na tom, abychom se neposouvali z prostředí parlamentní demokracie, které je garantováno ústavou. Jde nám o to, aby pro budoucnost byla vytvořena taková pravidla, podle kterých bude možné dohlížet na to, aby všichni hráči na politickém poli dodržovali a respektovali ústavu,“ doplnil k tomu předseda hnutí Vít Rakušan.

Šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský dodal, že parlamentní demokracie při dnešním hlasování prohrála. „Někteří poslanci se rozhodli stát ústavními soudci a rozhodovat o tom, kde jsou hranice dodržování a porušování ústavy,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…