STAN chce nastavit všem stranám, jak brát od sponzorů

01.08.2022 12:14

Jedno z českých přísloví říká, že potrefená husa se vždycky ozve. S ohledem na to, co všechno teď musí řešit hnutí STAN, by se toto přísloví dalo použít právě na Starosty a nezávislé. Potom, co Starostové vraceli některé finanční dary, které dostali až po volbách, přichází s návrhem, jak přijímání finančních darů omezit všem politickým stranám.

STAN chce nastavit všem stranám, jak brát od sponzorů
Foto: Archiv STAN
Popisek: Mimořádný sněm hnutí STAN

Po volbách v roce 2021 hnutí STAN posílilo. S 33 poslanci jde o třetí nejsilnější politický klub. Ale hned po volbách museli Starostové řešit řadu problémů. Vysvětlovali, proč jim po volbách začaly chodit statisícové dary. A po vypuknutí kauzy pánů Petra Hlubučka a Michala Redla v Praze museli taktéž vysvětlovat, jak je to s jejich vazbami na zlínskou rodinu Redlů a jak se to má s dary od této rodiny.

Více ZDE

A po tom všem teď STAN přichází s legislativním návrhem, jak upravit financování politických stran. O snaze Starostů omezit rozsah darů, které strany mohou přijímat, informují pondělní Lidové noviny.

„V návrhu poslanců v čele s nynějším ministrem školství Vladimírem Balašem se objevuje například podmínka, aby skuteční majitelé firem, jež peníze darují, byli občany státu Evropské unie. Společnosti by navíc musely mít dle zákona v pořádku účetnictví a zveřejněnou poslední účetní závěrku. Mezi změnami je také zrušení současné výjimky – ta umožňuje, aby méně než desetinu sponzorující firmy vlastnil stát či státní podnik, případně kraj nebo obec,“ uvedl list.

Poslankyně STAN Lucie Potůčková označila tyto snahy za dobrý krok a konstatovala, že naznačeným směrem kráčí celá EU.

„V zákoně, který je v EU iniciován z Komise, takové věci jsou a myslím, že by bylo dobré se tím inspirovat. Stoprocentně bych byla pro finanční limity. vůbec bych nehleděla na to, zda jde ze strany dárce o fyzickou, nebo právnickou osobu. Byla bych pro nějaký rozumný strop, například pět tisíc eur (v přepočtu 123 tisíc korun – pozn. red. LN),“ řekla Potůčková.

Nezdá se jí, že by tímto krokem hnutí STAN řešilo především své vlastní kauzy. Problémy s financováním podle ní v minulosti měly i jiné strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…