STAN rozpočet nepodpoří. Vládní plán je prý imaginární

23.06.2020 13:51

Hnutí STAN v tiskovém prohlášení oznámilo, že nepodpoří vládní návrh navýšení schodku státního rozpočtu na rekordních 500 miliard korun. Podle poslanců STAN předložený návrh postrádá cíl, koncepci, investiční plán i jakékoli ambice restrukturalizovat výdajovou složku rozpočtu.

STAN rozpočet nepodpoří. Vládní plán je prý imaginární
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář s předsedy STANu a Pirátů

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
„Návrh zvýšení schodku na půl bilionu korun nemá žádný cíl, není zmapován účel rozpočtových výdajů a předpokládaný dopad na ekonomiku. Vláda by měla povzbuzovat poptávku cíleně do potřebných oblastí jako je infrastruktura, ochrana krajiny nebo digitalizace. Investice do udržitelného rozvoje naší země ale v návrhu rozpočtu chybí, a proto jej nemůžeme podpořit,“ uvedl předseda STANu Vít Rakušan.

„Dlouhodobě upozorňujeme, že cesta proinvestování se krizí vede skrze podporu projektů v regionech. Není jednodušší způsob rozhýbat naši národní ekonomiku než prostřednictvím výrazného posílení ekonomik lokálních. Ale na tenhle postup vláda úplně rezignovala, a ještě starostům hází klacky pod nohy,“ dodala členka rozpočtového výboru Věra Kovářová.

Upozornila také na přípravu návrhu na zvýšení schodku rozpočtu, která prý probíhala nestandardní formou.

„Nejprve nám žádost o stovky miliard předložili na pár papírech, pak ministryně slíbila dodat podklady, které však nedodala, a nakonec to jako zázrakem přes noc upravili. Takhle se to dělat nemůže. Vládnímu návrhu chybí strategie i jasná koncepce. Nemůžeme zvednout ruku pro rekordní zadlužení, aniž by nám vláda poskytla informace o způsobu útraty takto obrovské částky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…