STEM: Jen těsná většina lidí by v komunálních volbách volila jen jednu politickou stranu

01.10.2014 11:23

Těsná většina lidí by v nadcházejících komunálních volbách volila konkrétní kandidátku. Naopak téměř polovina, přesněji 48 %, by vybírala lidi z různých kandidátek. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, který probíhal na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 3. až 10. září 2014. Na otázky odpovědělo 1024 respondentů. Volby do zastupitelstev obcí a měst se budou v naší zemi konat ve dnech 10. a 11. října.

STEM: Jen těsná většina lidí by v komunálních volbách volila jen jednu politickou stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

S účastí ve volbách počítá 60 % občanů, dalších 21 % ještě není o své účasti rozhodnuto. „Polovina veřejnosti (52 %) bude volit osobnosti z jedné kandidátky konkrétní strany nebo sdružení. Téměř polovina lidí (48 %) naopak bude vybírat z kandidátek různých stran a sdružení,“ uvedli autoři výzkumu. Podle nich mladší lidé (do 44 let) častěji chtějí svoji volbu poskládat z kandidátek různých stran. „Naopak mezi staršími lidmi převažuje strategie volit pouze jednu kandidátku konkrétní strany,“ uvádějí autoři výzkumu s tím, že volba jedné konkrétní strany je výrazně nejčastější mezi lidmi, kteří ve sněmovních volbách loni na podzim volili KSČM.

Celý průzkum ZDE

Povědomí o tom, že se komunální volby konají, je měsíc před nimi větší, než v případě eurovoleb

Zajímavé je, že ve srovnání s eurovolbami je informovanost české veřejnosti o blížících se komunálních volbách vyšší. Zatímco měsíc před volbami výrazná většina české veřejnosti (89 %) věděla o tom, že se komunální volby konají, měsíc před volbami do EP bylo o jejich konání informováno jen 74 % občanů.

Z výzkumu také vyplývá, že míra ochoty zúčastnit se komunálních voleb se zvyšuje s věkem, takže například mezi lidmi do 30 let plánuje účast v těchto volbách 50 %, mezi lidmi staršími 60 let to je 68 %.

Vyšší deklarovaná ochota účastnit se voleb je také mezi lidmi se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním než u lidí se základním vzděláním nebo u vyučených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

8:02 „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i inici…