STEM: Podle většiny lidí je v Česku napětí mezi Čechy a cizinci

13.04.2017 12:46

Dvě třetiny obyvatel Česka se domnívají, že v republice panuje silné napětí mezi Čechy a cizinci. Více než polovina lidí vnímá i napětí mezi vedením podniků a zaměstnanci, bohatými a chudými či mezi lidmi s různými politickými názory. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Méně často lidé mluví o napětí mezi mladými a starými nebo mezi obyvateli měst a vesnic.

STEM: Podle většiny lidí je v Česku napětí mezi Čechy a cizinci
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Podíl dotázaných, kteří označili napětí mezi Čechy a cizinci za velmi silné nebo poměrně silné, činil 66 procent. Proti loňsku se téměř nezměnil. Také lidí, kteří vidí silné napětí mezi skupinami s různými politickými názory, bylo zhruba stejně jako loni, a to 56 procent.

Mírně ubylo respondentů, kteří vnímají napětí mezi vedením firem a zaměstnanci či mezi bohatými a chudými. Meziroční změny ale činily pouze několik procentních bodů. Napětí v podnicích označilo za silné 59 procent lidí a napětí mezi bohatými a chudými 57 procent. Hodnocení vztahů bohatších a chudších obyvatel Česka se zlepšuje vytrvale, ještě v roce 2011 mluvilo o silném napětí 68 procent dotázaných.

Ve vztazích mezi různými věkovými skupinami nebo mezi městem a venkovem většina lidí velké problémy nevidí. Napětí mezi mladými a starými označilo za silné 39 procent dotázaných a mezi městem a venkovem 29 procent.

Průzkum prováděla agentura STEM od 27. února do 6. března. Zúčastnilo se ho 1042 obyvatel České republiky ve věku nad 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…