SVLEČENÉ VIDEO Je zde nový prezidentský adept pražské kavárny. Zatřese se Zeman hrůzou?

27.07.2016 9:54

I v měsíci červenci se objevil nový kandidát odhodlaný porazit v prezidentských volbách Miloše Zemana. Po Michalu Horáčkovi (květen) či Janu Švejnarovi (červen) chce ve středu v jedné z pražských kaváren ohlásit svůj zájem sjednotit prezidentovy odpůrce lékař a aktivista Marek Hilšer. Připravované aranžmá mu však prý znehodnotili novináři, kteří o jeho zájmu stát v čele státu napsali již den předem.

SVLEČENÉ VIDEO Je zde nový prezidentský adept pražské kavárny. Zatřese se Zeman hrůzou?
Foto: Facebook.com
Popisek: Koláž, která koluje po sociálních sítích zachycující aktivistu Marka Hilšera

Jak připomíná server Deník.cz, Hilšer, který teprve letos překročil čtyřicetiletou hranici podmiňující prezidentskou kandidaturu, byl občansky aktivní vždy. Již jako student se podílel na přípravě současného vysokoškolského zákona, vedle své lékařské a vědecké kariéry pak byl prakticky neustále aktivní i občansky.

Jeho aktivity se výrazně zvýšily v posledních dvou letech za prezidentování Miloše Zemana. Nejvíce zaujal, když s dalším aktivistou Otakarem van Gemundem nazí protestovali na Úřadu vlády přímo před řečnícím vicepremiérem Bělobrádkem proti ruské politice na Ukrajině. Lékař a akademik Hilšer si na své nahé tělo namaloval ukrajinskou vlajku a napsal slogan "Nebuďte s Putinem", jeho parťák sekundoval heslem "Chraňte svobodu, ne paštiky". „Naše akční skupina oMEN byla stvořena a vyšla z ideí skupiny Kaputin, (která pořádá happeningy a mimo jiné i Pražský Majdan), protože pan Sobotka do dneška nereagoval na vzkazy v následujícím duchu. Dnes již minimálně pan Bělobrádek ví, jak moc jsme nespokojeni s hanbou, která padá na Českou republiku kvůli prezidentovi a představitelům vlády ČR: PANE SOBOTKO, JSTE PREMIÉREM ČESKÉ REPUBLIKY. NEBUĎTE KUMPÁNEM LOBBISTŮ STROJÍRENSKÝCH FIREM OBCHODUJÍCÍCH S PUTINOVSKÝM RUSKEM! Ukrajina potřebuje pomoci. Vy ji svými výroky házíte přes palubu podobně, jako to dělali západní politici, kteří zradili naši zemi v Mnichově v roce 1938,“ stojí v textu, jímž je celá akce vysvětlena.

Protest proti české politice k ukrajinskému Majdanu (Marek Hilšer vlevo)

Hilšer také stabilně kritizuje prezidenta Miloše Zemana. „Prezident se již delší dobu snaží měnit kurz zahraniční politiky naší země směrem k východním diktaturám a vzdaluje ji od demokratických zemí transatlantického prostoru. Toto konání odůvodňuje národním a ekonomickým zájmem. S touto politikou může část společnosti souhlasit, ale je také mnoho občanů, kteří zaměňování národního zájmu se zájmy úzkých ekonomických skupin odmítají. Zvláště děje-li se tak za cenu cynického ignorování násilného chování čínského totalitního režimu vůči vlastním občanům a některým státům v Asii,“ psal o něm například v otevřeném dopise premiéru Bohuslavu Sobotkovi. Na jeho blogu na iDNES.cz lze k tématu najít například text nazvaný „Pasák Tvrdík a prostitutka Česká republika“.

Nezůstal stranou ani dalších občanských aktivit. Vyjádřil například názor, že napadení komunitního centra Klinika a pobodání muslima v pražských Vršovicích (o kterém následně policie zjistila, že se vůbec nestalo, pozn. PL) je chováním na úrovni džihádistických teroristů. Jeho tvůrcům naložil v textu nazvaném „Praví Češi vyrazili do boje“.

V poslední době se angažoval také na podporu policejního důstojníka Roberta Šlachty a proti policejní reorganizaci, kvůli které Šlachta sbor opustil. „Chovanec a Tuhý likvidují poslední naději, že i politici mohou být voláni před spravedlnost,“ horlil Hilšer.

Hilšerovu kandidaturu do čela státu podpořil například Adam Halaš, vedoucí Katedry nonverbálního divadla na pražské HAMU. „Znám jej od dětství. Kromě medicíny se věnuje dlouhodobě neduhům občanské společnosti. Potřebujeme vzdělané a kreativní persony, jako je on,“ vyjádřil se. Podpořil jej rovněž kněz a přednosta Ústavu etiky na lékařské fakultě Marek Vácha, který vyjádřil svou víru v Hilšlerovo zvolení slovy: „Vím, že zázraky se občas dějí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…