SŽDC nechá žižkovskou Kliniku vyklidit 10. ledna

21.12.2018 22:50

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila exekuci na vyklizení budovy v Jeseniově ulici v Praze 3, kde působí Autonomní sociální centrum Klinika. Exekutor k vyklizení budovy přistoupí 10. ledna. ČTK to dnes sdělila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

SŽDC nechá žižkovskou Kliniku vyklidit 10. ledna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Správa je majitelem budovy, kterou aktivisté obývají proti vůli jejího vedení. Mluvčí dodala, že SŽDC chce objekt zrekonstruovat a využít pro své zaměstnance. Podle aktivistů objekt nepotřebuje, vyklizení nadále odmítají.

Ústavní soud koncem října definitivně zamítl stížnost Kliniky proti původní exekuci, která přikazovala objekt vyklidit. Zástupci SŽDC a aktivistů se po verdiktu sešli. „Jednání bylo informativní a vedení SŽDC sdělilo, že jako státní organizace ctíme zákony a respektujeme rozhodnutí soudů ČR. Zástupci Kliniky byli na jednání vyzváni k vyklizení objektu, následně písemně informováni o zahájení exekuce s uvedeným termínem výkonu, a to 10. ledna 2019,“ uvedla Šubová.

Zástupci Kliniky se vyklizení stále brání. „Nedává smysl, protože se během jednání ukázalo, že SŽDC dům nepotřebuje, a dokonce hrozí jeho demolicí. Nezahazujeme možnost dalšího jednání, ale nechceme se smířit s tím, že se úřad snaží vyřešit situaci násilím a demonstrací síly,“ uvedla členka kolektivu Markéta Juřicová. Dodala, že SŽDC k exekuci přikročit nemusí. Klinika svolá na den vyklizení do domu protestní setkání a společnou snídani.

Opuštěnou budovu obsadili aktivisté na konci roku 2014. Platnost smlouvy o výpůjčce, kterou poté se státem uzavřeli, už vypršela. SŽDC získala objekt od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Do objektu chce po rekonstrukci přestěhovat část svých zaměstnanců. Proto se soudně domáhala vyklizení.

Aktivisté se bránili tvrzením, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy a že státní organizace s budovou nakládaly nehospodárně. Chtěli se dohodnout na užívání budovy alespoň do její plánované rekonstrukce. Podle verdiktu pražských soudů byla smlouva o výpůjčce na dobu určitou a aktivisté neměli žádný pevně daný nárok na její prodloužení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…