Sadistický pedofil, který zabil dítě, a 16 dalších úchylů na svobodě. Radim Uzel nám k tomu řekl více. Je to vážné

06.03.2014 15:33

Bez ochranné sexuologické léčby a na svobodě se vinou plzeňského soudce Luboše Patzenhauera ocitl nejen sadistický pedofil, který zneužíval malé chlapce a jednoho z nich brutálně zavraždil, ale i další devianti. Sexuolog Radim Uzel upozorňuje, že pokud se sexuální agresoři nepodrobují ochranné léčbě, představují pro společnost velké reálné nebezpečí.

Sadistický pedofil, který zabil dítě, a 16 dalších úchylů na svobodě. Radim Uzel nám k tomu řekl více. Je to vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Uzel na autogramiádě Lubomíra Štrougala

Při kvalitě dnešní české justice se uznávaný sexuolog Radim Uzel ani nediví tomu, že se mimo lékařskou kontrolu pohybují volně na svobodě pachatelé trestných činů, kteří až dosud byli od společnosti izolováni v ústavech díky nařízené ochranné sexuologické léčbě. Reaguje tak na informace deníku Právo, podle nichž opomněl plzeňský soudce Luboš Patzenhauer rozhodnout o prodloužení ochranné sexuologické léčby u sadistického pedofila ze západních Čech, který v polovině 90. let sexuálně zneužíval malé chlapce a jednoho z nich brutálně zavraždil.

„Pokud se podíváme na kvalitu dnešní justice, tak člověka už celkem moc věcí nemůže překvapit. Procesy se táhnou mnoho let, nakonec se vše stejně rozplyne do neznáma. Mám dojem, že to můžeme plným právem označit za šlendrián,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Radim Uzel. Zmíněný soudce tak způsobil, že ochranná sexuologická tohoto pedofila automaticky zanikla a nařídit ji lze znovu jen v případě, že by se dotyčný dopustil dalšího zločinu. Totéž zavinil i v dalších 16 případech, za což ho stihl trest v podobě snížení platu o 10 procent na pět měsíců.

Každý z deviantů může bez léčby spáchat trestný čin

To však nic nemění na skutečnosti, že od koholi z těchto deviantů se nelze kdykoli nadít nějaké agrese. „Pokud se nepodrobují ochranné léčbě a znaleckým posudkem bylo u nich konstatováno nebezpečí sexuálního zločinu, což znamená, že to jsou sexuální agresoři, tak v takovém případě představují samozřejmě velké reálné nebezpečí. A každý z nich může spáchat trestný čin, takové nebezpečí tady je,“ přiznává sexuolog Radim Uzel.

Na této hrozbě podle odborníka nic nemění ani to, že se v minulosti ochranné sexuální léčbě už podrobovali. „Pokud bylo znaleckým posudkem konstatováno, že agrese závisí na produkci mužského pohlavního hormonu testosteronu, tak pomůže buď trvalé injekční ovlivnění, to znamená snížení účinku toho testosteronu – někdo tomu říká chemická kastrace, což je nesmysl, protože se o kastraci nejedná – anebo opravdu skutečná kastrace chirurgická, což znamená, že se varlata odstraní a v takovém případě ten člověk už pak není nebezpečný,“ konstatuje Radim Uzel.

Nelze spoléhat, že budou pravidelně chodit na injekce

Nechce se přitom pouštět do spekulací, jaká opatření by mohla pomoci předejít tomu, k čemu došlo nekonáním plzeňského soudce. „Mám dojem, že ochranná léčba vyžaduje daleko větší kontrolu. Musí to být ve spolupráci odborníka, který provádí ochrannou léčbu i orgánů činných v trestním řízení, to znamená soudu, státních zástupců a policie. To musí všechno dohromady nějak hrát. Nechci nějakého kolegu snad přímo obvinit, ale říkám si, jestli také ten lékař, který ochrannou léčbu provádí, by na to neměl včas upozornit. V každém případě tu někdo pořádně selhal. Především to je samozřejmě ten soudce,“ podotýká sexuolog.

V případě, že u deviantů hrozí nebezpečí recidivy a jejich úchylka je nevyléčitlná, vidí jako schůdné jediné řešení. „Tady není jiná cesta než ty devianty, zejména pokud mají za sebou závažné trestné činy, nějakým způsobem přemluvit, aby požádali o chirurgickou kastraci. Tu lze pochopitelně provést jen na základě jejich dobrovolné žádosti. Mám takový dojem, že k tomu mohou být i nějak motivováni. Protože na to, že budou pravidelně chodit na injekce, není možno příliš moc spoléhat,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Radim Uzel.

Neplnění ochranné léčby by mělo vést ke krokům státního zástupce

V nastalé situaci by uvítal, kdyby začal konat státní zástupce. „Nejsem právník, ale myslím si, že pokud by dostal zprávu, že nějaký deviant, kterému byla nařízena ochranná léčba, se této ochranné léčbě nepodrobuje, tak v takovém případě je zapotřebí, aby konal, aby na to upozornil a aby z toho případně vzešel nějaký nový proces jako důsledek toho, že se ten člověk nepodrobuje ochranné léčbě. To si myslím, že je otázka státního zastupitelství,“ míní sexuolog.

Závěrem ale přece jen trochu tlumí obavy ze sexuálních deviantů pobíhajících bez kontroly na svobodě. „Mám takový dojem, že velká většina těch, o kterých se v novinách píše, chodí na ty ambulantní injekce. Je totiž třeba rozlišovat ústavní ochrannou léčbu a ambulantní ochrannou léčbu. Pokud se ta ústavní ochranná léčba promění v ambulantní, a ten deviant na injekce řádně chodí a ambulantní ochrannou léčbu dodržuje, tak z toho žádné nebezpečí nehrozí,“ dodává Radim Uzel.

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo prověřit postup soudů

V reakci na zveřejněné informace se Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo prověřit postup soudů při nařizování ochranného léčení. Vedení Ministerstva spravedlnosti ČR je znepokojeno informacemi z médií ohledně některých soudních rozhodnutí, jež vedou k propouštění nebezpečných deviantů z ochranného léčení na svobodu. Na základě těchto alarmujících zpráv provede ministerstvo prověrku vybraných soudů se zaměřením na využívání institutu ochranného léčení.

K důslednému naplňování těchto cílů iniciuje Ministerstvo spravedlnosti vznik pracovní skupiny zabývající se problematikou duševně nemocných osob a jejich ochranného léčení. Tuto odbornou platformu by měli tvořit zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva zdravotnictví, Kanceláře veřejného ochránce práv a ministra pro lidská práva a rovné příležitosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…