Safronov viněný z předání tajné informace Česku zůstane ve vazbě

17.07.2020 6:20

Moskevský městský soud dnes odmítl odvolání obhajoby proti uvalení vazby na bývalého novináře a nynějšího poradce šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova, jehož tajná služba FSB obvinila z vyzrazení tajných informací české rozvědce. Napsala to agentura TASS. Pokud Safronov bude odsouzen, hrozí mu až 20 let ve vězení.

Safronov viněný z předání tajné informace Česku zůstane ve vazbě
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

FSB získala informaci, že novinář Safronov předal Česku informace obsahující státní tajemství, od generála ruské rozvědky SVR, jehož jméno nebylo uvedeno, napsala agentura Interfax s odvoláním na Safronovova obhájce Ivana Pavlova.

Agentury TASS a RIA Novosti večer uvedly, že v ruských médiích se objevilo jméno Safronovova českého známého Martina Laryše (bývá psán v ruských médiích jako Martin Lariš), který v Moskvě působil jako dopisovatel Lidových novin v letech 2010 až 2012. Později vedl analytické středisko zaměřené na bezpečnost ve východní Evropě a Africe. TASS napsal, že podle nejmenovaného zdroje z prostředí tajných služeb bylo toto středisko těsně spjato s českými zvláštními službami a sám Laryš byl jejich spolupracovníkem. TASS zároveň dodal, že tyto informace nemá oficiálně potvrzené. Obhájce Pavlov ale řekl, že Laryšovo jméno v materiálech případu nefiguruje. Laryšovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Pavlov rovněž uvedl, že případem se zabývá desítka vyšetřovatelů FSB vedených Alexandrem Čabanem, který v minulosti vedl případ fyzika Viktora Kudrjavceva, rovněž obviněného z vlastizrady.

Safronova podle verze FSB v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. V roce 2017 na její příkaz shromáždil a předal utajenou informaci o dodávkách ruských zbraní do Afriky a působení ruských vojsk na Blízkém východě. Konečným příjemcem této informace byly USA, napsala agentura TASS.

FSB 7. července zadržela Safronova, který dříve působil v předních listech Kommersant a Vedomosti a od půli května je poradcem šéfa Roskomosu. Týž den na něj soud uvalil dvouměsíční vazbu. FSB jej tento týden formálně obvinila z vlastizrady. Safronov vinu odmítá.

Soudkyně městského soudu dnes podle TASS vyloučila z rozhodnutí o uvalení vazby odvolávku na dlouhodobou spolupráci s českou rozvědkou. Další Safronovův obhájce Jevgenij Smirnov tuto změnu označil za technickou. „V usnesení byla věta, která neodpovídala faktickým okolnostem případu. Odstranili ji, ale nevede to k žádným reálným změnám v případu,“ objasnil advokát.

Stížnost obhajoby na uvalení vazby soud posuzoval s vyloučením veřejnosti, ale za Safronovovy přítomnosti. Jednání trvalo asi čtyři hodiny. Soud probíral utajené materiály z operativního sledování Safronova, které vyšetřovatelé poskytli poprvé, napsal TASS.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …