Šafrovo fórum cituje britskou odbornici: Není potřeba se sprchovat. Vůbec

06.11.2022 17:40 | Ze sítí

V časech energetické krize hledají i Češi, Moravané a Slezané cesty, jak ušetřit. Ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela už před pár měsíci oznámil, že zkrátil čas, který tráví pod sprchou. Britská odbornice na hygienu však upozornila, že lidé se nemusejí sprchovat téměř vůbec. I když smrdí.

Šafrovo fórum cituje britskou odbornici: Není potřeba se sprchovat. Vůbec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Energetická krize řadu lidí přivedla k úvahám o tom, na čem by se dalo ušetřit. Někteří lidé méně topí, ostatně teplejší počasí, které nás provázelo pár dní v měsíci říjnu, k tomu vybízelo. Další lidé šetří také teplou vodou při sprchování.

Ministr průmyslu a obchodu za hnutí STAN Jozef Síkela už na konci srpna v rozhovoru pro Blesk.cz prozradil, že se sprchuje kratší dobu. A v horkém letním měsíci prý také vypínal klimatizaci.

„Ke svému velkému nepohodlí jsem udělal několik opatření. Mám rád velmi chladné místnosti a chladil si dům a ložnici klimatizací. Teď jsem přestoupil na španělský model, kde omezili klimatizování na maximálně 27 stupňů. Takže jsem ji přestal používat. Zároveň jsem řešil, nakolik mohu vlastně snížit teplotu v kotli, aby tam nevznikla možnost infekce nebo plísní, a výrazně jsem zkrátil dobu na sprchování, kdy jsem se dostal na pět minut,“ prozradil Síkela.

Odbornice na hygienu profesorka Sally Bloomfieldová však prohlásila, že lidé se mohou sprchovat ještě méně. Je přesvědčena, že se nemusejí sprchovat téměř vůbec.

„Na našem těle jsou mikroby, které produkují nepříjemný zápach, ale nejsou pro nás škodlivé. A důvod, proč se koupeme a sprchujeme, je ten, že se chceme těchto pachů zbavit a chceme se cítit příjemně. To je v pořádku – ale pokud jde o prevenci nemocí, opravdu to není důležité,“ poznamenala pro BBC Radio 5 Live Breakfast. Vyjádření převzal také britský The Mirror. „Nemusíme se sprchovat ani mýt vůbec. Důvodem, proč to děláme, je snaha být společensky přijatelní,“ dodala ještě.

Jako druhý zdroj web našel jinou expertku, která tak radikální nebyla. Podle ní postačí sprcha jednou až dvakrát týdně. Měli bychom se ale osprchovat před vstupem do bazénu, abychom své mikroby nepředali ostatním návštěvníkům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …