Salačová z Rathova případu zvažuje, že se stane spolupracující obviněnou

08.08.2012 8:35

Podnikatelka Ivana Salačová, která jako jediná z jedenácti stíhaných v kauze poslance a exhejtmana Davida Ratha doznala vinu, zvažuje variantu stát se spolupracující obviněnou. Nabízí se jí i novinka v podobě institutu dohody o vině a trestu. Deníku Právo to řekl její advokát Vojtěch Vaverka.

Salačová z Rathova případu zvažuje, že se stane spolupracující obviněnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Od prvního září má platit novela zákona, která umožňuje, aby se obviněný dohodnul se státním zástupcem na uznání své viny i na výši trestu. Vzdává se tím sice práva projednání svého případu v hlavním líčení a na následné odvolání, měl by ale šanci na nižší trest, například v podobě podmínky.

„Dohoda o vině a trestu je nově zavedená možnost a je jednou z variant, kterou budeme zvažovat v době, kdy bude jasné, že kauza míří k soudu,“ řekl Právu Veverka.

Má to ale háček. Jeho klientka je obvinění z podplácení a především poškozování finančních zájmů EU, za což jí hrozí pět až deset let. A institut dohody o vině a trestu nelze použít u závažných trestných činů, kde je horní sazba právě deset a více let. V současnosti jej tedy nemůže žádat žádný z obviněných v kauze Rath.

Vaverka už ale dříve Právu sdělil, že bude s klientkou usilovat o změnu právní kvalifikace tak, aby ji policie vinila už jen z podplácení, tím by kladenské podnikatelce hrozil maximálně šestiletý trest.

Salačová pravděpodobně splnila podmínky

Salačová nadále uvažuje o využití postavení spolupracující obviněné, což by rovněž mohlo zmírnit její trest. Musela by ale splnit několik zákonných podmínek. Jednou z nich je předložit vyšetřovatelům nové, dosud neznámé závažné skutečnosti, které povedou k odhalení či usvědčení dalších osob. Zdá se, že i tuto podmínku mohla Salačová při své výpovědi splnit. Na základě jejího tvrzení byl totiž v červenci obviněn další muž, manažer stavební společnosti Pohl Václav Kovanda.

Ten dohlížel na rekonstrukci gymnázia v Hostivicích. Za korupci v této zakázce je obviněná právě Salačová, jejíž firma dělala při opravě budovy subdodavatele.

Salačová v tom ale nebyla sama. Podle zdroje Práva řekla, že Kovanda věděl o tom, že výběrové řízení na rekonstrukci gymnázia bude ovlivněno za určitou finanční provizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…