Salvini je odstaven. Francouzi a Němci jsou spokojení, píše Paroubek

01.09.2019 16:54

Expremiér z řad ČSSD Jiří Paroubek sleduje situaci v Itálii. Konstatoval, že předseda krajně pravicové Ligy Matteo Salvini byl zastaven, nad čímž prý zajásali v Berlíně i v Paříži. Otázkou však je, na jak dlouho se podařilo Salviniho zastavit.

Salvini je odstaven. Francouzi a Němci jsou spokojení, píše Paroubek
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Dosavadní italský ministr vnitra a předseda Ligy Matteo Salvini se podíval na průzkumy voličských nálad a rozhodl se potopit vládu, které byl sám součástí. Cítil totiž šanci, že by se mohl sám stát premiérem. Průzkumy totiž ukazují, že by mohla Liga dostat přes 30 procent hlasů, zatímco jeho soupeři z Hnutí 5 hvězd a Demokratické strany, což je v podstatě italská sociální demokracie, stěží překonali hranici 24, resp. 22 procent.

Předčasné volby však nebudou. Členové Hnutí Pěti hvězd a Demokratické strany se dohodli na vládní spolupráci. V čele kabinetu zůstane dosavadní nadstranický Giuseppe Conte.

„Nová koalice má před sebou úkol připravit a prosadit státní rozpočet na příští rok. Neobejde se to bez jednání s Bruselem, neboť státní rozpočet na příští rok může jen těžko splňovat všechny představy bruselské administrativy EU. Na vznik nové vlády přišla ovšem nadšená reakce evropských finančních trhů včetně italské a německé burzy. Pochopitelně že vyšachování Salviniho z vlády a odklad voleb bylo špičkami EU, ale také politickými špičkami Francie a Německa přivítáno s uspokojením,“ napsal Paroubek v textu pro server Vaše věc.cz.

Paroubek však připomněl, že Hnutí 5 hvězd vystavělo svůj minulý volební úspěch mimo jiné na tom, že tvrdě kritizovalo Demokratickou stranu. Paroubek si proto položil otázku, jak dlouho asi může tato obnovená vláda přežít.

Připustil také, že může vydržet až do konce řádného volebního období a během této doby se ještě může stát, že Salviniho Liga oslabí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…