Samci z Afriky, domorodci, Petříček, SPD. Foldyna to rozjel, Xaver jen čuměl. A přiznal to

27.02.2020 10:57

Není to dlouho, co Jaroslav Foldyna odešel z ČSSD, ale při kritice své bývalé strany už u něho jdou rukavice stranou. V XTV se trefoval do směřování současné ČSSD, jak ministr Petříček „tančí okolo ohně s domorodci“ a že růže ČSSD v logu vypadala jako karfiol. Celých 11 minut vedl poslanec monolog, při kterém ho Xaver nepřerušil. „Já za to mám citron, takže já na to mám právo neskákat vám do řeči a čumět na vás, jak dlouze mluvíte,“ dodal moderátor.

Samci z Afriky, domorodci, Petříček, SPD. Foldyna to rozjel, Xaver jen čuměl. A přiznal to
Foto: Repro XTV
Popisek: Moderátor Luboš Xaver Veselý

Opustit ČSSD pro Foldynu prý nebylo jednoduché, ale toto rozhodnutí podle něho už muselo přijít. „Já si pamatuju, když měla sociální demokracie 4–5 % a bojovala o pozornost té společnosti,“ zavzpomínal Foldyna na léta, kdy v České politice dominoval Václav Klaus. Uvedl, že to byl v 90. letech těžký boj, i o to získat spolustraníky. Po hradeckém sjezdu byl zvolen Miloš Zeman.

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí

„Přišlo tažení na Strakovku, kdy Miloš Zeman řekl, přivedu vás do Strakovky hlavním vchodem, a jasně se postavil těm problémům, které část národa naprosto přijala, volala: To je super, nádherný, kuponová privatizace. Kde je mlíkař, kde je Václav Klaus nebo respektive kde je ten Kožený, kde jsou ty prachy z tý kuponový privatizace. A Miloš Zeman říkal: Je to největší zlodějina od Bílé hory, jedeme tady proti tomu,“ vzpomínal Foldyna na 90. léta.

Poslanec také zavzpomínal na to, jak vedle nich „pobíhali“ sládkovci a říkali něco velice podobného, ale o něco brutálněji. „To jsou jenom zdivočelí sociální demokrati,“ řekl tehdy dle Foldyny Zeman. „On neřekl, že jsou to náckové, špatní lidé, xenofobové. On řekl, že jsou to lidé jako my, akorát to ještě nemají ujasněné, ale jsou to lidé jako my, to jsou zdivočelí socani,“ ocenil umírněnost Miloše Zemana.

Dnešní sociální demokracie už podle něho nemluví jazykem, kterému je možné rozumět. Ale hlavně už jejich jazyku nikdo nevěří. „Vlastně ten volič sociální demokracie zůstal uprostřed a hledal, kdo ho bude zastupovat,“ pravil Foldyna a dodal, že se jedná o zásadní problém sociální demokracie, že ztratila „člověka práce“, dolních 10 milionů. K těm se sociální demokracie prý nejdříve otočila bokem a nakonec i zády.

Zalitoval, že sociální demokracie přišla o symbol ozubeného kola a klasu, který mívala. A nyní? „Co vidí? Vidí oranžovou barvu, protože ta je taková neutrální, není ani rudá, ani červená, je oranžová. A nějaká jakoby růže, někdy měla trošku tvar jako karfiol, tak se to trošku vylepšilo,“ kritizoval logo sociálních demokratů. „Co to říká tomu člověku? To jsou nějaký zahradníci Evropy nebo něco takovýho? Koho vlastně zastupujou?“ ptal se poslanec. Podle něho už sociální demokracie reprezentuje jenom menšiny a na většinu zapomněla.

Jako v minulých rozhovorech se dotkl tématu vymírání „bílé heterosexuální většiny“ a kritizoval posílání prostředků do zahraničí, například na pomoc Mali. „Všechny ty prachy, tu na bezpečnost do Afriky 700 milionů, na to jsou mezinárodní smlouvy, tu na nějakou situaci v utečeneckých táborech 300 milionů. Ale co to je za peníze? To včera vytiskli na těch ministerstvech? Ne, to jsou prachy soustružníka, zámečníka, pana doktora, to jsou peníze z těch kanceláří těch lidí, co chodí makat, hasičů. Oni je musí ze zákona odevzdat. A pánové je pak jdou rozdávat,“ rozčiloval se bývalý sociální demokrat.

„Já pak vidím, ježíšmarjá co to je? Na YouTube video a kolega Petříček, ministr zahraničních věcí, s oštěpem tančí kolem ohně s nějakými domorodci, kterým tam přines dobrou zprávu a peníze z České republiky. Peníze z toho Šluknovského výběžku,“ kritizoval Foldyna, že peníze, které zaplatili i místní, jdou do Afriky, místo toho, aby byly použity na udržení nemocnice v regionu.

„Kdo se snaží zachránit vymírající Evropu? Jestli si paní Merkelová a spol., pan Macron a ti jakoby chytří lidé z Evropské unie myslí, že nás zachrání tím, že nám sem pustí polovinu Afriky a ty samci z tý Afriky nám tady budou dělat děti a že to vyřešíme, tak to se spletli,“ prohlásil Foldyna s tím, že má pět dětí a dva vnuky a chce život a budoucnost pro ně. „Já chci zajistit potřeby lidí v této zemi. A oni furt rozdávají prachy a řeší problémy, já nevím, lidí v Africe,“ posteskl si.

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí
Když se sociální demokracie rozhodla vydat touto cestou, kterou popsal, tak musel vystoupit. Uznal svou vinu v tom, že nedokázal spolustraníky přesvědčit. „Já budu spolupracovat s těmi, pro něž národní zájem je něco uchopitelného, ne něco pejorativního,“ prohlásil s tím, že tedy k 25. únoru skončil.

„To bylo dlouhý, co?“ poznamenal k tomu, že v podstatě 11 minut držel monolog a Xaver dodal, že mu nechtěl skákat do řeči a nechal ho, aby zaznělo vše, co měl na srdci. „Ostatně, já za to mám citron, takže já na to mám právo neskákat vám do řeči a čumět na vás, jak dlouze mluvíte,“ rýpl si do svých kritiků pro změnu Xaver Veselý.

A zeptal se, kdy v sociální demokracii nastal zmíněný zlom. Podle Foldyny byla cesta ke zlomu dlouhá a nastala v roce 2003 při zradě u volby prezidenta. Ale za současný zlom považuje setkání místopředsedů sociální demokracie s Milionem chvilek pro demokracii, o kterém také neřekl nic pěkného. To byla pro Foldynu poslední kapka.

A na závěr prozradil i něco svých budoucích plánech v reakci na Xaverovu otázku, zda odchází do SPD: „Neodcházím do SPD, ale komunikuji s nimi, že bych s nimi spolupracoval.“

Celé interview ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…