Sami hrabete, nás přetěžujete. Odboráři z bank a pojišťoven na pokraji stávky

14.11.2017 17:52

Odboráři z bank a pojišťoven jsou velmi nespokojení. Mají za to, že vedení podniků profituje z ekonomického růstu, ale zaměstnanci trpí, jsou šikanováni a přetěžováni. Server ParlamentníListy.cz získal informaci, že stávka odborářů je na spadnutí.

Sami hrabete, nás přetěžujete. Odboráři z bank a pojišťoven na pokraji stávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Předsednictvo Odborového svazu pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví rozhodlo o vyhlášení stávkové pohotovosti v celém sektoru bankovnictví, pojišťovnictví a zdravotních pojišťoven,“ stojí v tiskové zprávě Českomoravské konfederace odborových svazů, kterou má server ParlamentníListy.cz k dispozici.

Odboráři prý celých čtrnáct měsíců vyjednávali o změnách v kolektivní smlouvě vyššího stupně, která zůstává v platnosti už 20 let. Na straně zaměstnavatelů však nebyl zájem. Odboráři prý slyšeli jen samá odmítnutí. Přitom ti samí zaměstnavatelé neustále tlačí na růst výkonů pracovníků, vyžadují přehled v oboru, jehož lze dosáhnout cestou dalšího vzdělání, ale už na toto vzdělávání odmítají dát zaměstnancům volno. Mnozí zaměstnanci jsou vystaveni šikaně od svých nadřízených, ale i šikaně od kolegů a mnohým lidem už zkrátka docházejí síly.

„Sektor finančnictví v ČR se potýká s nejvyšším rozdílem mezi mzdovým ohodnocením mužů a žen, a to přes 40 % v neprospěch žen. Zaměstnanci kritizují firemní kulturu a hromadně odcházejí, což se projevuje na kvalitě obsluhy klientů, především na pobočkách. Každý den subjekty tohoto sektoru poptávají více než 700 zaměstnanců. I přes tuto skutečnost společnosti vykazují zvyšující se zisky, a to právě na úkor přetěžovaných zaměstnanců,“ píší dál odboráři.

Zástupcům zaměstnanců se bohužel zdá, zaměstnavatelé nemají zájem na těchto poměrech nic měnit.

V tiskové zprávě doslova stojí:

Hrozí bankovnímu a pojišťovacímu sektoru další krize? V jaké kondici jsou zdravotní pojišťovny? Proč zaměstnavatelé nechtějí uzavřít kolektivní smlouvu vyššího stupně?
Roční příjmy zaměstnanců bank a pojišťoven stále klesají, odbory požadují nápravu!

Praha, 14. listopadu 2017 – Předsednictvo Odborového svazu pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví rozhodlo o vyhlášení stávkové pohotovosti v celém sektoru bankovnictví, pojišťovnictví a zdravotních pojišťoven.

Čtrnáct měsíců kolektivního vyjednávání byla dostatečně dlouhá doba na dohodu. Ze strany zaměstnavatelů nebyla ochota ke konstruktivnímu jednání, zaměřili se pouze na odmítání návrhů odborů na změny v kolektivní smlouvě vyššího stupně (KSVS). Ta je s malými obměnami prodlužována více než 20 let.  Vzhledem k dynamice rozvoje nových technologií a k situaci na trhu práce odbory navrhují změny, které by pomohly personálně stabilizovat sektor.

Poslední dva roky provází finanční sektor velmi vysoká fluktuace zaměstnanců, a to odchodem zkušených zaměstnanců mimo sektor. Hlavními důvody jsou neúměrně vysoký tlak na výkon a stále se zvyšující množství a tempo práce. Požadavky na zvyšování kvalifikace bez možnosti volna na studium.  Sektor finančnictví je, dle údajů Mobbing Free Institutu, čtvrtým nejhůře hodnoceným odvětvím v ČR z hlediska mobbingu a bossingu. Sektor finančnictví v ČR se potýká s nejvyšším rozdílem mezi mzdovým ohodnocením mužů a žen, a to přes 40 % v neprospěch žen. Zaměstnanci kritizují firemní kulturu a hromadně odcházejí, což se projevuje na kvalitě obsluhy klientů, především na pobočkách. Každý den subjekty tohoto sektoru, poptávají více než 700 zaměstnanců. I přes tuto skutečnost společnosti vykazují zvyšující se zisky, a to právě na úkor přetěžovaných zaměstnanců.

Zástupci zaměstnavatelů nemají skutečný zájem, aby v kolektivní smlouvě vyššího stupně byly provedeny prospěšné změny. Managementy subjektů mají mlhavou představu o tom, jak probíhá dialog na této úrovni.

OS peněžnictví a pojišťovnictví požaduje konstruktivní sociální dialog na všech úrovních, který povede k uzavření KSVS. Ta by měla zahrnovat opatření k personální stabilizaci sektoru ze strany managementů, investice do vzdělávání zaměstnanců a navýšení mezd, aby odpovídaly ziskům, případně skutečné kondici firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…