Šándor: Pašeračka Tereza může být ráda, že nedostala vyšší trest

22.03.2019 10:15

Češku Terezu Hlůškovou (22), kterou před více než rokem chytili na letišti v Láhauru s kufrem drog, odsoudil soud v Pákistánu na osm let a osm měsíců vězení. Čekají ji v tamním kriminálu drsné podmínky? To bude podle někdejšího náčelníka Vojenské zpravodajské služby a uznávaného odborníka na otázky bezpečnosti, hrozby terorismu a krizový management Andora Šándora záležet na celé řadě věcí. Český právník Tomáš Tyl píše o tom, jak pašeračku zradil její advokát a varuje před nástrahy odvolání. Odvolat se chce však také prokurátor, kterému trest přijde příliš mírný.

Šándor: Pašeračka Tereza může být ráda, že nedostala vyšší trest
Foto: Česká televize
Popisek: Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šándor

Největší vliv na život za mřížemi Terezy H. bude mít podle Šándora to, s kým bude sdílet celu. „Záleží, jaké bude složení spoluvězňů. Kruté pro ní bude i to, že ji rodinní příslušníci nebudou moct navštěvovat tak často, jak by ji navštěvovali tady v Česku, protože cestovat do Pákistánu je trochu z ruky, než jezdit na Ruzyň nebo na Pankrác,“ přemítá Šándor.

Dodává, že jednu z možnosti, kterou by si případně mohla život za mřížemi usnadnit, je konvertovat k islámu. „Určitě to období ve vězení v Pákistánu nebude pro Terezu obdobím, na které bude ráda vzpomínat,“ podotkl Andor Šándor.

I když ve vězení Češka stráví poměrně dlouhou dobu, za to, co provedla z toho vyšla podle Šándora ještě docela dobře. Kolik si z toho nakonec odsedí, to je otázka na Pákistán. „Pravdou je, že problém bude, požádá-li o vydání do ČR, protože naše republika nemá s Pákistánem uzavřenou smlouvu o vzájemném vydávání vězňů k odpykání trestu,“ upozorňuje odborník.

Původní zdroj ZDE

Dívka má ještě šanci na odvolání. K tomu se na sociální síti vyjádřil právník Tomáš Tyl, který je přesvědčen o tom, že pašeračku drog „zradil“ její advokát tím, že chce zaplatit. Nezná prý sice ceny právníků v Pákistánu, ale představuje si, že tam běží tradice britského Common Law a právní zastupování deset měsíců v trestním řízení vyjde na 120 tisíc.

Je podle něj jasné, že si na odvolání vezme zálohu. Mimo jiné se také pozastavil nad tím, co si dívka vzhledem k tomu, že jí hrozil trest smrti, asi představovala. „Že jí dají u soudu svačinový balíček na cestu k letišti a koupí jí letenku do Prahy? První třída, šampíčko a krevety?“ poznamenal ironicky.

Za takový rozsudek by prý měla advokátovi políbit ruku. V kontextu s tím, že si není jistý, zda se v Pákistánu uplatňuje zásada zákazu reformatio in peius, která má obecně řečeno zajistit, že v případě podání odvolání nedojde ke změně napadeného rozhodnutí k horšímu. A pohrozil, aby Tereza na odvolačce nakonec nevyfasovala pětadvacet let.

Velký problém je, že proti stávajícímu trestu se nechce odvolat jen Tereza, ale i státní zástupce Aftab Ahmed, protože mu přijde moc mírný. Prokurátor se domnívá, že Tereze nebyl udělen trest za pašování tvrdých drog, ale takový, jako by u sebe měla pouze suroviny k jejich výrobě. Češka přitom u sebe měla prokazatelně heroin, informoval Blesk.cz. Více ZDE

„Chtěl bych, aby jí soud udělil maximální trest, tedy odnětí svobody na doživotí s dolní hranicí trestní sazby 25 let. Jde o závažný zločin pašování heroinu a Tereza dostala trest jako by u sebe měla pouze surové opium,“ prohlašuje žalobce ve službách Pákistánu. Nejvyšší soud by jeho požadavku mohl prý snadno vyhovět.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…