Šándor: To půjde za 9. květen. Nová taktika Rusů

02.05.2022 12:51

O roli Spojených států v rusko-ukrajinském konfliktu – a nejen o něm – hovořil v pořadu CNN Prima News bývalý šéf vojenského zpravodajství Andor Šándor. „Evidentně pomoc USA je tu od samého začátku a vysvětluje to řadu některých ruských neúspěchů,“ poznamenal mimo jiné.

Šándor: To půjde za 9. květen. Nová taktika Rusů
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý šéf vojenského zpravodajství, generál Andor Šándor

Ukrajinská armáda o víkendu zaútočila na ruské velitelské stanoviště v Charkovské oblasti, kde se právě nacházel náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. On sám přežil, ale zahynul jeho pobočník. Vypadá to, že Ukrajinci jsou dobře informováni o tom, co se děje na ruské straně. Kde podle Šándora tyto informace berou? „Pokud je to pravda, že se to stalo, já jsem ještě neslyšel nějaké vyjádření, které by se dalo verifikovat, ale nechci ho zpochybňovat, tak je evidentní, že zpravodajská pomoc především od CIA, ale také od britských tajných služeb je velmi dobrá, protože vědět, v kterou dobu v kterém místě se nachází náčelník generálního štábu v době válečného konfliktu je jedna z nejcennějších informací. A samozřejmě i Ukrajinci samotní mohou mít dobré signálové zpravodajství, schopnost odposlouchávat a podobně. Potom ten útok je už jenom otázka technického řízení palby, to není žádná velká věc. Pokud víte, koho máte zlikvidovat, tak už si ten prostředek najdete,“ poznamenal Šándor.

„Evidentně ale ta pomoc USA je tu od samého začátku a vysvětluje to řadu některých ruských neúspěchů a hlavně především to, že nebyli ze začátku konfliktu schopni jaksi obsadit a vytvořit letecký most na letišti Hostomel, nebyli schopni zničit prostředky protivzdušné obrany Ukrajiny a leteckou sílu Ukrajiny. A to jsou věci, které zcela nepochybně jdou na vrub pomoci Spojených států,“ sdělil dále Šándor. 

V pátek ukrajinská armáda oznámila, že počet zničených ruských tanků přesáhl tisícovku. U letadel se ztráty blíží ke 200. Jsou to významná čísla pro Rusko? „Nepochybně. I kdyby to byly dvě třetiny toho stavu, tak si řekněme, že tisíc tanků představuje tři tankové divize. Což je velká síla. A samozřejmě schopnost nahrazovat ty tanky je také velmi limitní. Vyrobit takový počet tanků, který byl zničen, není otázka měsíců, ale spíš několika let,“ dodal Šándor.

A co mobilizace v Rusku? „Ta bude záležet na tom, kam by ty záložáky poslali, nebo na čem by bojovali, protože se ukazuje, že té těžké techniky Rusko nemá dostatek a nemá cenu mobilizovat lidi jenom proto, že jim nemáte dát jaké zbraně. To je velmi limitní otázka ruské armády, která ví dobře, že nějaký velký frontální útok v situaci, kdy jsou Ukrajinci velmi dobře vyzbrojováni protitankovými střelami, že to je další ztráta tanků, proto se uchylují k tomu dělostřeleckému ostřelování a v zásadě k takové té salámové metodě krůček po krůčku se snaží zabírat další a další místa, takže z toho vyplývá – a já jsem několikrát toto říkal, že termín 9. května nemá podle mého soudu nic společného s ukončením bojů na Ukrajině, že tento termín bude překročen. Jak daleko, to neumím odhadnout,“ zmínil Šándor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…