Sankce EU proti Rusku jsou připraveny, jedna by měla dopad i na Česko

21.02.2022 20:45

Evropští a američtí spojenci podle diplomatických zdrojů mají již připravené sankce, které by pocítilo Rusko v případě útoku na Ukrajinu. Jsou mezi nimi zákazy obchodování pro celé sektory, stejně jako zákaz vstupu na území EU a USA pro několik Rusů. Plynovod Nord Stream 2 naopak v sankčním balíčku není, uvádí Aktuálně.cz.

Sankce EU proti Rusku jsou připraveny, jedna by měla dopad i na Česko
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Česka by se podle informací Aktuálně.cz a Hospodářských novin nejvíc dotkl zákaz vývozu zboží takzvaného dvojího užití do Ruska. Tedy toho, které lze předělat na zbraně nebo použít do zbraňových systémů.

  • Původní zdroj ZDE

Sankce, které dohodla Evropská komise s velvyslanci zemí EU, jsou trojího typu. Jednak zmíněné sektorové, které by měly postihnout například finanční operace a odstřihnout ruské banky od peněz na kapitálových trzích. Vyřazení celého Ruska z mezinárodního platebního styku (pod zkratkou SWIFT) naopak v balíčku sankcí není.

Dále budou na evropskou černou listinu přidána další jména Rusů kvůli narušování územní integrity Ukrajiny. Shoda je podle dostupných informací na pěti jménech vysoce postavených lidí z okolí ruského prezidenta.

Třetím typem dohodnutých sankcí je přísná kontrola exportu do Ruska a zákaz vývozu duálního zboží, u kterého existují obavy z jeho zneužití pro násilné operace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…