Schillerová: Lidé z Moravy mohou na obnovení bydlení získat dotaci 2 miliony

29.06.2021 6:30

Lidé z oblastí zasažených tornádem budou moci podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) získat dotaci na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony korun formou zvýhodněného úvěru. Nový program Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) schválila vláda. Schillerová to napsala na Twitteru.

Schillerová: Lidé z Moravy mohou na obnovení bydlení získat dotaci 2 miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) příjem žádostí do programu začne 2. července. Vláda rovněž podle ní vzala na vědomí dotační titul pro obce, který umožní opravy obecního majetku do původního stavu. Připraveno v něm má 420 milionů korun, uvedla.

Obyvatelé tornádem zasažených oblastí budou moci z programu získat podporu na bydlení do dvou milionů korun, v případě bytového domu lze dotaci dva miliony korun čerpat na každý byt. Využity budou peníze ze Státního fondu podpory investic. Vyplývá to z vládních materiálů, které má ČTK k dispozici.

V případě výstavby by měl mít příjemce podpory podle vládních materiálů nárok na zálohovou dotaci až 300 000 korun, kabinet ale schválil částku půl milionu korun, informovalo MMR. Může ji využít na demolici, přípravu projektové dokumentace nebo přípravu položkového rozpočtu výstavby. Další peníze budou přiznány na základě předložených dokladů, které se budou podle MMR proplácet obvykle do deseti dnů.

Pomoc nelze čerpat na úhradu nákladů pokrytých z pojištění nebo které byly jinak hrazeny státem nebo z veřejné sbírky. Čerpání podpory musí příjemce zahájit do jednoho roku od uzavření poslední smlouvy o jejím poskytnutí. Podmínkou pro získání až dvoumilionové dotace bude také následné pojištění opravené nemovitosti. „Pro čerpání dotace bude nutné doložit smlouvu o pojištění majetku minimálně na dobu deseti let,“ řekla ministryně Dostálová serveru Lidovky.cz.

Úroková sazba úvěru činí jedno procento, sjednaná doba splatnosti nesmí překročit 25 let. Na žádost příjemce lze odložit zahájení splácení až o půl roku. Státní fond podpory investic zároveň umožní přerušení splácení v případě narození dítěte či ztráty zaměstnání. Po dobu přerušení splácení činí úroková sazba 0,5 procenta. Celková doba splácení včetně přerušení nesmí být delší než 30 let.

Lidem, kteří budou chtít dotace a úvěry čerpat, s vyplněním žádostí na místě podle Dostálové pomohou od 1. července mobilní týmy. „Zítra a pozítří projedu všechny postižené obce. S občany a starosty proberu vše, co budou potřebovat. Lidé budou mít na místě k dispozici úřednictvo, které jim pomůže, aby se k finančním zálohám dostali co možná nejdříve. Zároveň uslyšíme, jaké mají lidé problémy, a jsme schopni na místo dopravit i úředníky stavebního úřadu,“ uvedla dále.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) dnes novinářům řekl, že za nejdůležitější program pro obyvatele zasažených oblastí považuje právě ten na bydlení. „Je to systém, který už je vychytaný z dob povodní, akorát částky tam skoro všechny byly navýšené tak, aby opravdu za to bylo možné postavit nový dům,“ uvedl.

MMR má připravený i dotační program Obnova obecního a krajského majetku. Opraveny tak podle Dostálové budou moci být místní komunikace, chodníky, mosty, lávky, kulturní domy, školy, sportoviště a další obecní či krajská infrastruktura. V případě, že oprava možná nebude, dotaci bude možné využít na pořízení nového majetku. Obce a kraje mohou podle Dostálové předkládat i neproplacené faktury. Obce budou moci získat dotace až do 90 procent skutečně vynaložených nákladů, kraje až 50 procent. Pokud výše vlastních nákladů všech akcí obce přesáhne pětinu obecního rozpočtu za letošní rok, může obec požádat ministryni pro místní rozvoj o výjimku na úhradu vynaložených uznatelných nákladů ve výši 100 procent.

Škody, které způsobila čtvrteční bouře doprovázená tornádem především na Břeclavsku a Hodonínsku, dosahují podle Grolicha zhruba 15 miliard korun. Šest lidí zemřelo, desítky byly zraněny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…