Schillerová pro PL ke zvýšení platů politiků

27.10.2021 12:54

Senát dnes zamítl návrh na zmrazení platů ústavních činitelů na následujících pět let. I přesto, že Sněmovna návrh předsedy vlády Andreje Babiše schválila, senátoři ho shodili ze stolu a platy vrcholných politiků by tak měly vzrůst příští rok o šest procent. „Senátor Vilímec říká, že ten návrh byl nedůstojná tečka za činností odcházející vlády, a já si naopak myslím, že neschváleni je naprosto symbolický začátek té nové politiky, která údajně přichází. Lidé si to určitě přeberou sami,“ zhodnotila pro ParlamentníListy.cz nespokojená ministryně financí Alena Schillerová.

Schillerová pro PL ke zvýšení platů politiků
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Alena Schillerová

Předseda vlády Babiš ještě před jednáním Senátu hovořil o tom, že by bylo skandální, pokud by se platy ústavních činitelů zvýšily. „Za zvýšení našich platů bych se musel stydět, když žijeme z peněz daňových poplatníků,“ uvedl dříve Babiš.
 

Anketa

Ještě přitvrdit proti neočkovaným?

20%
78%
hlasovalo: 28294 lidí
Jenže Senát rozhodl jinak a pro zamítnutí novely hlasovala většina všech členů horní komory.
 
„Vláda mohla přijít se zmrazením na 10 let nebo na 100 let. Buď chceme garantovat adekvátní odměňování představitelů státní moci, nebo dáváme najevo, že si vláda neváží jejich práce,“ uvedl na jednání senátor Vilímec. 
 
Pro ministryní financí Alenu Schillerovou je situace nepochopitelná. „V této bezprecedentní době, kdy lidem stejně jako v celé Evropě rostou náklady na energie, stoupá inflace a my řešíme, jestli učitelům, hasičům a dalším státním zaměstnancům zvládneme přidat 3 procenta, tedy třeba hasičům o 1400 korun, tak Senát zmrazení platů politiků zamítne a zvýší je tak o 6 procent, to je pro řádové senátory o 11 tisíc navíc. Senátor Vilímec říká, že ten návrh byl nedůstojná tečka za činností odcházející vlády, a já si naopak myslím, že neschváleni je naprosto symbolický začátek té nové politiky, která údajně přichází. Lidé si to určitě přeberou sami,“ uvedla pro naši redakci ministryně.
 
 
Andrej Babiš zhodnotil rozhodnutí Senátu jako naprosto nehorázné. 
 
Vládní novela předpokládala, že platová základna pro vrcholné politiky i pro některé další státní představitele kromě soudců zůstane na letošní úrovni i pro léta 2022 až 2026. Celkovou úsporu kabinet odhadl na 727 milionů korun. Sněmovna schválila zmrazení platů vrcholných politiků zrychleně jen několik dnů před říjnovými volbami do dolní komory, a proto senátoři označili novelu za populistické předvolební gesto.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…