Schodek státního rozpočtu vystoupal na 71,4 miliardy korun

01.10.2012 14:31

Schodek státního rozpočtu v září stoupl na 71,4 miliardy Kč ze srpnových 67 miliard korun. Loni v září byl deficit rozpočtu o téměř 34 miliard korun vyšší. ČTK o tom informovalo Ministerstvo financí. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun.

Schodek státního rozpočtu vystoupal na 71,4 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"I přes očekávané nenaplnění rozpočtu příjmů působí pozitivně v meziročním srovnání vyšší inkaso daňových příjmů včetně pojistného," uvedlo ministerstvo. Na nižší než očekávaný růst příjmů státního rozpočtu působí nejvíce nižší plnění DPH a příjmů z EU. Výdaje jsou podle MF meziročně nižší o 18,4 miliardy Kč, a to zejména vlivem nižších převodů záloh regionálnímu školství o asi 13 miliard Kč a nižších kapitálových výdajů o 9,1 miliardy Kč.

Příjmy jsou oproti roku 2011 vyšší o 15 miliard

Dosažené celkové příjmy 757,1 miliardy Kč byly proti stejnému období roku 2011 vyšší o 15,3 miliardy Kč, tedy o 2,1 procenta. Rozpočet po změnách počítá s růstem o 7,3 procenta.

Inkaso DPH představovalo 143,4 miliardy Kč a meziročně vzrostlo o 2,3 procenta. Rozpočet přitom počítá s růstem o 15,5 procenta proti roku 2011, což ovlivňuje především novela zákona o DPH, která zvýšila sníženou sazbu daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent s účinností od 1. ledna 2012.

Za nízkým plněním DPH stojí podle MF zejména pokles spotřeby soukromého sektoru a mimořádný vliv týkající se změny legislativy (úprava uplatňování daně na vstupu) v minulém roce. Za příčiny vedoucí ke snížení spotřeby domácností považuje ministerstvo hlavně opatrnost spotřebitelů, kteří z obav budoucího vývoje v ČR i Evropě raději odkládají spotřebu 'zbytných' statků či služeb. K výraznému propadu spotřeby prý nedochází u zboží a služeb ve snížené sazbě, ale u zboží a služeb v základní sazbě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…