Schůze k rozpuštění sněmovny byla přerušena. ODS prý ale není poražena

16.08.2013 15:20

Schůze Poslanecké sněmovny ke svému rozpuštění byla přerušena díky 108 hlasům. Pokračovat bude v úterý 20. srpna odpoledne. ODS se pokusila posunout termín přerušení až na 3. září, to se jí však nepovedlo.

Schůze k rozpuštění sněmovny byla přerušena. ODS prý ale není poražena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

O rozpuštění Poslanecké sněmovny se tak rozhodne v úterý 20. srpna. Občanští demokraté se snažili posunout termín přerušení až na 3. září. Tvrdili totiž, že jinak Senát nestihne schválit odeslané zákony. Pro tuto variantu ale zvedlo ruku jen 33 zákonodárců, proti bylo naopak 105 poslanců.

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová za tím vidí snahu zalíbit se voličům a být jedním z prvních, kdo podpoří předčasné volby. K tomu se prý ODS nesníží. „Poražení nejsme my, ale poražení jsou ti, kteří nekonají v zájmu voličů,“ vysvětlovala v ČT.

To však opozice odmítá. „Takové to licitování, že není dokončeno to či ono… Byly na to tři roky,“ kroutil hlavou Pavel Kováčik za KSČM. „Já v tom trošku vidím krokodýlí slzy a předvolební napínání,“ komentoval postoj ODS.

Stejně tak i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc mluvil výrazně klidněji, co se týče neschválených zákonů. Například solární energie – zde se nebojí, že by Senát schválení nějak protahoval. „Tam jsem přesvědčen, že je v zájmu ČR, aby ten Senát zákon schválil tak, jak byl schválen poslanci,“ ujišťoval v pořadu.

Že by vše bylo přesunuto na 3. září, ale volby by se stihly v již daném termínu, občanským demokratům nevěří. „Já ODS nevěřím, ODS nám už říkala mockrát něco jiného, než jak konala,“ popisoval Tejc. To nejlepší, co prý může ODS udělat proto, aby nebyl zkomplikován legislativní proces, je, že schválené zákony urychleně pošle Senátu.

Poslanci stihli schválit ještě dva zákony, a to o podpoře obnovitelných zdrojů energie a o sociálních službách. Podle něj by sociální dotace od příštího roku nerozdělovaly kraje, ale Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …