Schwarzenberg by po zvolení odmítl i čestné předsednictví TOP 09

07.01.2013 19:12

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v případě zvolení prezidentem ukončí svou stranickou kariéru. Informoval o tom dnes mluvčí jeho volebního týmu Marek Pražák. Politik, nominovaný na Pražský hrad svou stranou, by po případném zvolení neusiloval ani o funkci čestného předsedy TOP 09.

Schwarzenberg by po zvolení odmítl i čestné předsednictví TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Zásadně nemám rád tituly bez jakékoliv pracovní náplně. Hlava státu by navíc neměla být ani čestnou funkcí propojena s jakýmkoliv politickým uskupením," uvedl v tiskové zprávě předseda strany, kterou v roce 2009 zakládal s někdejším lidovcem Miroslavem Kalouskem. Čestným předsedou ODS, kterou založil, byl v minulosti nynější prezident Václav Klaus. Funkce se vzdal v roce 2008, když se s tehdejším vedením strany názorově rozešel.

Schwarzenberg nepatří k favoritům volby, v dnes zveřejněném průzkumu agentury ppm factum research dosáhl na 11 procent podpory. První kolo by podle stejného průzkumu vyhrál expremiér Miloš Zeman s 25,1 procenta hlasů a postoupil by do něj také expremiér Jan Fischer s 20,1 procenta. Před Schwarzenbergem se v tomto průzkumu umístil ještě hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz s 11,4 procenta podpory.

Předseda TOP 09 dnes také oznámil, že jeho první zahraniční cesta by vedla na Slovensko a že za svého kancléře by vybral nepolitickou osobnost s dobrou znalostí českého ústavního práva a schopného vyjednavače.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…