Schwarzenberg byl vypovídat na policii

24.04.2014 12:15

Předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes přišel vypovídat na policii ohledně kauz spojených s Janou Nagyovou, současnou manželkou expremiéra Petra Nečase (ODS). Novinářům při příchodu na policejní služebnu v centru Prahy řekl, že kvůli tomu již jednou vyslýchán byl. O čem konkrétně dnes bude hovořit, Schwarzenberg neuvedl.

Schwarzenberg byl vypovídat na policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

V uplynulých dnech vypovídali v pražském sídle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) také Schwarzenbergův stranický kolega a exministr financí Miroslav Kalousek či někdejší místopředseda ODS Martin Kuba. Vyšetřovatelé politikům kladli dotazy související s kauzou údajných trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. V případu čelí obvinění Nečas, Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Samotnou trojici exposlanců původně žalobci rovněž vinili ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách. Její trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud, a Tluchoř se Šnajdrem a Fuksou tak nyní mají procesní postavení svědků.

Tluchoř s Fuksou dostali pokutu

Exposlanci ke kauze znovu vypovídali na konci března. Tluchoř s Fuksou odmítli poskytnout výpověď, za což každý z nich dostal pořádkovou pokutu 20.000 korun.

Kauza údajného podplacení vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Občanští demokraté podali kvůli jeho obvinění ústavní stížnost. Někdejší šéfka Nečasova kabinetu Nagyová figuruje vedle kauzy údajných trafik také v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování bývalé Nečasovy ženy a v kauze údajného vyzrazování utajovaných zpráv Bezpečnostní informační služby.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…