Schwarzenberg nekompromisně udeřil na Zemana, když zjistil, co řekl před velvyslanci

28.08.2015 8:33

Bývalý ministr zahraničí, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg kritizoval Miloše Zemana za jeho projev přednesený k velvyslancům. Připustil, že v mnohém lze s prezidentem souhlasit. „Ovšem mluviti o chybějící evropské armádě, pokud Česká republika zdaleka neplní ani své závazky vůči NATO, je poněkud liché, neboť samozřejmě bychom na ni také museli přispět,“ napsal Schwarzenberg na svém facebookovém profilu.

Schwarzenberg nekompromisně udeřil na Zemana, když zjistil, co řekl před velvyslanci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

Upozornil, že je nejprve nutné vypořádat naše smluvní závazky k NATO. „Byl bych zvědavý, jestli na to bude také myslet při debatách o státním rozpočtu na příští rok,“ podotkl šéf TOP 09.

Jeho pozornosti neunikla tato Zemanova věta: „Některé (státy) staví ploty, ale já sám mám po zkušenostech s Berlínskou zdí vůči plotům a zdem určitou averzi." Schwarzenberg poukazuje na to, že prezident nemluví o plotech, kterými bylo obehnané celé Československo, nýbrž pouze o Berlínské zdi. „Je opravdu zajímavé, proč se tomu vyhýbá. Jako by to bylo pouze ve východním Německu,“ prohlásil předseda TOP 09 s tím, že souhlasí, že máme býti proti plotům.

Pro Zemanovu mentalitu je prý typické, že nemluví také o železné oponě na naší západní hranici. „Asi pro něj byla v pořádku,“ rýpl si neúspěšný kandidát na prezidenta.

Povšiml si také toho, že Zeman hovořil o podpoře ekonomické diplomacie. „My jsme ekonomickou diplomacii prosazovali také, já jsem to ovšem nazýval podpora našeho hospodářství,“ podotkl Schwarzenberg s tím, že ďábel se jako vždy skrývá v detailu. „Pan prezident věří, že se v budoucnu obnoví korektní vztahy s Ruskem, které čelí sankcím západu. Vzhledem k tomu, že Rusko útočí na východní Ukrajině a obsadilo protiprávně Krymský poloostrov, tak kdo má ty korektní vztahy obnovit? Věří, že Rusko obnoví korektní vztahy s Evropou, nebo jak si to představuje?“ ptá se Schwarzenberg.

V otázce sankcí se prý prezident mýlí. „Připomínám, že velmi zdárně působily na Írán, aby krotil své jaderné ambice. Tvrdit, že sankce nefungují, když máme před sebou důkazy o opaku, je prostě nekorektní a zavádějící. To je nutno říci,“ dodal Karel Schwarzenberg.

Celý text příspěvku Karla Schwarzenberga na jeho facebookovém profilu:

V projevu pana prezidenta k velvyslancům lze bezpochyby v lecčems souhlasit. Ovšem mluviti o chybějící evropské armádě, pokud Česká republika zdaleka neplní ani své závazky vůči NATO, je poněkud liché, neboť samozřejmě bychom na ni také museli přispět. Nejprve je nutné vypořádat naše smluvní závazky k NATO. Byl bych zvědavý, jestli na to bude také myslet při debatách o státním rozpočtu na příští rok. Následuje další velmi pozoruhodný detail. O ochraně hranic uvažují i další státy. „Některé staví ploty, ale já sám mám po zkušenostech s Berlínskou zdí vůči plotům a zdem určitou averzi," říká pan prezident. Dovoluji si upozornit, že pan Miloš Zeman nemluví o plotech, kterými bylo obehnané celé Československo, nýbrž pouze o Berlínské zdi. Je opravdu zajímavé, proč se tomu vyhýbá. Jako by to bylo pouze ve východním Německu. Souhlasím tedy s ním, že máme býti proti plotům, ale pro jeho mentalitu je typické, že nemluví také o železné oponě na naší západní hranici. Asi pro něj byla v pořádku. Miloš Zeman hovořil o podpoře ekonomické diplomacie. My jsme ekonomickou diplomacii prosazovali také, já jsem to ovšem nazýval podpora našeho hospodářství. Ekonomická diplomacie zní sice působivě, ale není to úplně správný výraz. Ale ďábel jako vždy trčí v detailu. Pan prezident věří, že se v budoucnu obnoví korektní vztahy s Ruskem, které čelí sankcím západu. Vzhledem k tomu, že Rusko útočí na východní Ukrajině a obsadilo protiprávně Krymský poloostrov, tak kdo má ty korektní vztahy obnovit? Věří, že Rusko obnoví korektní vztahy s Evropou, nebo jak si to představuje? To je ta otázka. Ne, že se vztahy obnoví, ale kdo je obnoví. Tedy jestli Rusko opět nastaví korektní vztahy se svými sousedy, a tudíž také s Evropskou unií. V otázce sankcí se pan prezident samozřejmě a očividně mýlí a připomínám, že velmi zdárně působily na Írán, aby krotil své jaderné ambice. Tvrdit, že sankce nefungují, když máme před sebou důkazy o opaku, je prostě nekorektní a zavádějící. To je nutno říci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…