Schwarzenberg po výslechu: Už je to za námi, vůbec mě to nezajímá. Vem to čert

24.04.2014 14:44

Předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes vypovídal na policii ohledně kauz spojených s Janou Nagyovou, současnou manželkou expremiéra Petra Nečase (ODS). Novinářům po zhruba dvouhodinové výpovědi řekl, že nemá dojem nějakého posunu ve vyšetřování v případu údajného uplácení poslanců funkcemi. Kriminalisté se prý snaží potvrdit některé své teorie. V kauze již dříve vypovídal.

Schwarzenberg po výslechu: Už je to za námi, vůbec mě to nezajímá. Vem to čert
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Karel Schwarzenberg při besedě se studenty Vysoké školy Newton College v Brně

„Myslím, že je tu jen pevná vůle těm třem poslancům, respektive panu premiérovi (expremiérovi Nečasovi) něco dokázat," řekl novinářům. Je v tom podle něj „jistá urputnost" a „rozebírá se každé slovíčko". „Už mě to opravdu nezajímá, je to dávno za námi. Vem to čert," dodal Schwarzenberg.

V uplynulých dnech vypovídali v pražském sídle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) také Schwarzenbergův stranický kolega a exministr financí Miroslav Kalousek či někdejší místopředseda ODS Martin Kuba. Vyšetřovatelé politikům kladli dotazy související s kauzou údajných trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. V případu čelí obvinění Nečas, Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Stíhání trojice poslanců zrušil Nejvyšší soud. Jsou z nich jen svědci

Samotnou trojici exposlanců původně žalobci rovněž vinili ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách. Její trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud, a Tluchoř se Šnajdrem a Fuksou tak nyní mají procesní postavení svědků.

Exposlanci ke kauze znovu vypovídali na konci března. Tluchoř s Fuksou odmítli poskytnout výpověď, za což každý z nich dostal pořádkovou pokutu 20.000 korun.

Kauza údajného podplacení vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Občanští demokraté podali kvůli jeho obvinění ústavní stížnost. Někdejší šéfka Nečasova kabinetu Nagyová figuruje vedle kauzy údajných trafik také v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování bývalé Nečasovy ženy a v kauze údajného vyzrazování utajovaných zpráv Bezpečnostní informační služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…