Schwarzenberg předá o víkendovém sněmu vedení TOP 09 Kalouskovi

25.11.2015 10:10

Po šesti letech končí na své přání v čele TOP 09 její spoluzakladatel Karel Schwarzenberg. O víkendu převezme roli stranického předsedy dosavadní Schwarzenbergův statutární zástupce a hlavní hybatel dění v TOP 09 od jejího vzniku Miroslav Kalousek. Ve volbě nemá protikandidáta a nepředpokládá se, že by se takový našel. Sněm v Praze tak bude fakticky rozhodovat jen o postech místopředsedů. Chystá se omlazení týmu a zřejmě i větší zapojení žen do vedení strany.

Schwarzenberg předá o víkendovém sněmu vedení TOP 09 Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Schwarzenberg, který 10. prosince oslaví osmasedmdesáté narozeniny, by se měl podle navržené změny stanov stát čestným předsedou s právem účastnit se zasedání všech stranických orgánů, formulovat zahraniční politiku strany a zastupovat ji v zahraničí. V souvislosti s výměnou mají změny stanov umožnit i přesunutí některých pravomocí, které dosud mohl vykonávat první místopředseda Kalousek, na předsedu.

„Budeme muset volit nového předsedu a s tím ovšem, doufám, proběhne další obnovení a omlazení našeho vedení. Bylo by dobré, kdyby ve vedoucích pozicích bylo více žen, máme totiž velmi nadané političky,“ uvedl končící předseda v úvodu sešitu, který v sobotu dostanou delegáti. Bývalý ministr zahraničí v něm chválí stranu za to, jak se jako opoziční postavila ke krizi na Ukrajině a vlně migrantů z jihu. TOP 09 se podle něj musí připravit na „šňůru voleb“, která začne příští rok volbami do krajských zastupitelstev.

„Musíme stranu posílit a zpevnit, přibrat nové členy a připravit se do boje tak, abychom byli schopni vyhrát,“ chystá se Schwarzenberg burcovat sněm pro cíl návratu TOP 09 do vlády. Delegátům přitom slíbí pomoc v kampaních, jak už avizoval při oznámení svého odchodu z nejvyšší stranické funkce v Českém Krumlově. Uvedl tehdy, že chce zůstat politicky aktivním a měl by v příštích volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat jako lídr pražské kandidátky.

3166 členů

Předsednictvo TOP 09 má 11 členů, vedle předsedy a jeho statutárního místopředsedy pak ještě čtyři řadové místopředsedy. V tomto úzkém kruhu dosud figuruje pouze jedna žena, a to Helena Langšádlová. Do voleb vyslali delegáti krajských sněmů další dvě.

Nominaci na funkci prvního místopředsedy, kterou dosud vykonával Kalousek, získal během krajských konferencí pouze dosavadní místopředseda Marek Ženíšek, a to z Plzeňského kraje. Zlínský kraj ho nominoval do souboje o místopředsednická křesla. Po dvou nominacích do funkcí místopředsedů mají po krajských nominacích Langšádlová, poslankyně Markéta Adamová, další dva dosavadní místopředsedové Leoš Heger a Pavol Lukša a člen předsednictva Tomáš Tesař. Olomoucký kraj nominoval poslankyni Jitku Chalánkovou a jednu nominaci má také poslanec Václav Horáček. Další kandidáti mohou vzejít až z debaty na sněmu, který má volbu předsednictva na programu až v neděli.

Celkem 177 delegátů nově ustaví na sněmu také smírčí výbor a revizní komisi strany, tyto volby jsou v plánu na sobotu spolu s tradičními proslovy hostů, předsedy, diskusí a změnou stanov. Každý kraj vysílá na sněm pět delegátů, dalších 107 delegátů jednotlivé kraje vyšlou podle velikosti regionu.

TOP 09 má aktuálně 3166 členů a do budoucna zřejmě nemůže počítat s podporou komunálních politiků ze Starostů a nezávislých (STAN), jak tomu bylo dříve. Smluvně uzavřenou spolupráci na celostátní úrovni má se STAN, s nimiž má i společný poslanecký klub, do začátku roku 2017. Očekává se, že se Starostové s TOP 09 rozejdou. Jako o nejpravděpo­dobnějších partnerech Starostů do dalších let se hovoří o lidovcích, z nichž TOP 09 před šesti lety na Kalouskův popud vzešla.

Kalousek nedávno uvedl, že STAN zastupuje jen část nezávislých starostů. „Jsou tady stovky nezávislých starostů, se kterými v regionech spolupracujeme. Spolupráce s nezávislými starosty pro nás bude dál velkou prioritou,“ uvedl v médiích. Změny stanov chystané pro sněm mluví o spolupráci s Klubem starostů TOP 09, tedy nově vzniklým spolkem, který sdružuje komunální politiky TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…