Schwarzenberg přijel povzbudit své TOPkaře na Liberecko. Dostal životabudič, ochutnal pivo, besedoval se studenty

24.09.2014 12:23

Do Turnova, Jablonce a Liberce přijel v úterý 23. září předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg podpořit místní kandidáty své strany do komunálních voleb. V Turnově diskutoval na místním gymnáziu se studenty a prohlédl si pivovar Rohozec. V Jablonci poseděl na náměstí a pak i v pizzerii v ulici Svatopluka Čecha. V Liberci navštívil restaurace ORO a Tatáž Pakáž. Všude byl obklopen příznivci a členy TOP 09.

Schwarzenberg přijel povzbudit své TOPkaře na Liberecko. Dostal životabudič, ochutnal pivo, besedoval se studenty
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Karel Schwarzengerg diskutuje s hosty jablonecké pizzerie

Na první podzimní den se ochladilo, takže už v tak chladném Jablonci byla zima. Na Dolním náměstí před budovou knihovny, která byla dříve radnicí, rozložila svůj stánek místní pobočka TOP 09. V něm mezi 15. až 17. hodinou seděl host pro topkaře nejvzácnější, jejich předseda Karel Schwarzenberg. Bafal z dýmky, což mu většina záviděla, protože se touto činností mohl zahřát. Občas k němu přisedl nějaký odvážný člen topky. Jablonečtí kandidáti topky rozdávali letáky své strany, ale nějaký masivní zájem sympatizantů se v chladném Jablonci nekonal. „Dopoledne v Turnově, jak jsem slyšela, to bylo mnohem lepší," říkala krajská manažerka TOP 09 Martina Rambousková. Tady Schwarzenberg diskutoval se studenty gymnázia, kteří se zajímali hlavně o dění na Ukrajině a Islámský stát. A poté ochutnal kvasnicové pivo v místním pivovaru Rohozec.

Jablonec - chceme obhájit 4 mandáty

Útulněji pak bylo v pizzerii v ulici Svatopluka Čecha. Hosty rozehřívala i muzika na tuto akci objednaná. Karel Schwarzenberg sem dorazil po 17. hodině. Od místních dostal bylinný likér a životabudič Kitl, za což velice děkoval. Pak usedl ke stolu a mluvil s přítomnými. Postupně obešel asi tři stoly. Redaktor ParlamentnichListů.cz si mezitím povídal s jabloneckou jedničkou do komunálních voleb - Petrem Roubíčkem - a ptal se ho, jaké má topka v Jablonci šance. „Před čtyřmi lety jsme získali 11 procent, což nám stačilo na čtyři zastupitele. Pokud je obhájíme, budu spokojen," konstatoval. Což ale bude prý těžké. I kvůli Jablonečanu Jaromíru Drábkovi, kterému se příliš nepovedlo jeho ministerské angažmá v Nečasově vládě. „Ale jako jeden z mála to uznal a zcela se stáhl," sdělil Roubíček.

Ten tipuje, že největší šanci na vítězství v Jablonci má hnutí ANO, které může získat kolem dvaceti procent. „Na celostátní úrovni to dělají chytře. Sice nic nepředvedli, jde jen o plané sliby, ale je moc brzy na to, aby je voliči prokoukli. Za rok by to bylo jiné, to už by za sebou nějaké přešlapy měli," domníval se jablonecký lídr topky. Právě ANO zvýšilo oproti minulosti konkurenci. Jablonec je sice brán jako pravicové město, ale tady je o středopravicové voliče největší přetahovaná. Kromě zmíněného hnutí ANO se o ně budou rvát minule druhý v pořadí Domov nad Nisou, místní odnož Starostů pro Liberecký kraj. A samozřejmě i ODS, která má ve městě silnější pozici než celostátně. Ostatně doposud zde v koalici s Domovem vládne a má primátora Petra Beitla.

Liberec - rozpory jsou minulostí

Po 18. hodině se Karel Schwarzenberg přemístil do Liberce. Zde ho místní topkaři zavlekli do restaurací ORO a Tatáž Pakáž. V krajském městě jde topka do komunálních voleb poprvé. Před čtyřmi lety se rozhodli topkaři změnit na poslední chvíli lídra a vysunuli na tento post známého ředitele nemocnice Luďka Nečesaného. To se nelíbilo zmocněnci strany Forejtovi, který na vlastní pěst a na poslední chvíli vyškrtl lídra a další dva kandidáty z volební listiny. Pražské vedení topky raději libereckou buňku zrušilo. „Bylo to sporné. Sice to svým způsobem chápu, Liberec je velké město, příliš na očích. Ale všichni zbylí kandidáti tehdy chtěli do voleb jít," zavzpomínala pro ParlamentníListy.cz současná jednička TOP 09 v Liberci do komunálních voleb Zora Machartová. Nyní už jsou podle ní nějaké vážné rozpory minulostí. „Někteří lidé odešli, zůstalo zdravé jádro, ke kterému přibyli nové příchozí. Za ty čtyři roky jsme se lépe poznali, naše vztahy se prohloubily. Jsme normálně fungující buňka, která jde za cílem něco tady v Liberci změnit. K tomu se snažíme napnout veškeré síly, jež máme," konstatovala.

V prvním předvolebním průzkumu agentury Sanep měla topka v Liberci 15 procent. „Což bych ale nepřeceňovala. Před krajskými volbami nám předpovídali 13 procent a pak jsme se do zastupitelstva vůbec nedostali," zůstává při zemi Machartová. Pro topku je v Liberci velkou konkurencí uskupení Starostové pro Liberecký kraj. Naopak výhodou pro ně v souboji o pravicového voliče je fakt, že místní ODS, které je přičítán hlavní podíl na velkém dluhu města, zde má pozici zcela odlišnou od Jablonce. Tedy mnohem slabší. Ale o všem se rozhodne až v říjnových komunálních volbách...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…