Schwarzenberg pro Der Standard: Musíme patřit k evropskému jádru

09.03.2012 10:26

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg stále věří, že Česká republika se dodatečně připojí ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti Evropské unie. Země musí patřit k evropskému jádru, řekl v rozhovoru pro dnešní vydání rakouského deníku Der Standard. Schwarzenberg se vyslovil také pro energické reformy, které mají posílit mezinárodní konkurenceschopnost EU.

Schwarzenberg pro Der Standard: Musíme patřit k evropskému jádru
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

"Jeden krok není rozhodující, vždyť se můžeme k fiskálnímu paktu připojit i později," prohlásil Schwarzenberg. Nepřímo přitom odmítl námitku premiéra Petra Nečase, že svým postojem k této záležitosti zahájil kampaň před prezidentskými volbami. "To, zda budu v prezidentské kampani více nebo méně úspěšný, je pro mě relativně nezajímavé. Rozhodující je, abychom v budoucnu patřili k jádru Evropy," řekl šéf české diplomacie.

Referendum o euru? Zbytečné

Schwarzenberg rovněž odmítl požadavek, aby se v budoucnu v Česku konalo referendum k přijetí eura. "To jsme slíbili už při vstupu do EU. Podle mého názoru nemohu něco, co jsem přislíbil při uzavírání smlouvy, později postoupit referendu. V tom mám odlišný názor od ministerského předsedy (Petra Nečase)," zdůraznil předseda TOP 09.

Evropská unie podle něj nyní naléhavě potřebuje reformy a soustředit se musí především na oblast vědy a výzkumu, protože začíná zaostávat za ostatními regiony světa. "Musíme si uvědomit, že zlatá léta jsou pryč. Neexistuje morální nárok na dovolenou u Jaderského moře nebo v Karibiku," řekl Schwarzenberg a naznačil tak, že odpovědně nakládat s výdaji musí nejen evropský blok 27 států, ale také sami občané.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…